28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-24 05:25:49 - 2022-06-25 24:00:00

Issued: 24-06-2022, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een kleinschalig laag lag om 04 UTC boven Schotland en heeft een NW-ZO georienteerde vore over het noorden van ons land. Een NW-ZO georienteerd koufront (Tw850 15°C) trekt vanochtend samen met de vore langzaam naar het noorden weg. Na passage volgt de aanvoer van iets minder warme maritiem polaire lucht vanuit het zuidwesten. Vervolgens trekken een tweetal hoogtetroggen over het aandachtsgebied vandaag. De eerste in de ochtend, de tweede in de avond (daarbij in betekenis afnemend). Zaterdagmiddag bereikt een duidelijker koufront (ThetaW850 10°C) het westen. Het blijft daar vervolgens golven, mogelijk bereikt een actieve golf het zuidwesten aan het einde van de avond of in de nacht naar zondag.

Modelbeoordeling:

Actueel beschrijven HA43 en EC de convectie het beste. Onzekerheid zit momenteel met name in hoeverre er nog actievere convectie boven het noorden kan ontstaan. Enerzijds lijkt de sterke outflowboundary van vannacht te zijn verdwenen, anderzijds blijft er forcering in de vorm van de vore en PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog aanwezig. Ook nog steeds enige Cape aanwezig, al ogen de progtemps niet overtuigend onstabiel. Andere complicatie is dat er juist in de vroege middag activatie op dagelijkse gang kan plaatsvinden. Met name HAP1 en HA40 laten dit zien. Al met al handhaven we voorlopig code geel voor het noorden. Modellen hebben moeite met het correct weergeven van de convectie (buiige regen) bij de eerste hoogtetrog momenteel boven België. Het lijkt hier niet meer om actieve convectie te gaan en de meeste modellen laten deze neerslag vanochtend uitdoven. Waar de modellen het wel min of meer over eens zijn is de actievere convectie voor vanmiddag. EC blijft wel een uur of 2 eerder.

Wind(stoten):

De buien van vanochtend boven het noorden nog kans op uitschieters tot 60 km/uur, al lijkt die kans inmiddels klein. De uitschieters van 30 kn vannacht zaten vooral op een sterke outflow boundary bij actieve convectie. Bij de buien van vanmiddag opnieuw kans op windstoten, lokaal mogelijk tot 60 km/uur.

Bewolking:

Toppen van de Cb's rond FL300-350, ingebed in een groter stratiform neerslaggebied nabij het front (zowel frontale bewolking als convectieve restanten). Geleidelijk neemt ook de kans op wat St toe nabij het front (verzadiging grenslaag). Vanmiddag Cb's tot circa FL300, het gaat dan om geïsoleerde Cb's. Zaterdag is de onstabiliteitsdiepte minder diep en daarmee ook de tophoogte van Cb's. Bij het golvende koufront zaterdag Sc-bewolking boven het westen. Zit redelijk eenduidig in de modellen.

Zicht:

In onweersbuien de slechtste zichten. Vanochtend ook lokaal nevelig in gebieden waar veel neerslag is gevallen.

Neerslag:

De meest actieve convectie momenteel aan de warme kant van het front en bij de vore. Circa 500-1000 J/Kg MuCape met effectieve schering van 25-35 kn. Enige organisatie is zeker mogelijk en levert een aantal actieve multicellen op. Met PW van 35-40 mm is veel regen het belangrijkste aandachtspunt. Dit hele patroon schuift langzaam noordwaarts op. Vanmiddag op nadering van de volgende hoogtetrog nieuwe onweersbuien in een regime van ca. 1000 J/Kg SbCape en 20-25 kn schering. Kans op hagel (< 2cm), windstoten 60 km/uur (zie Harmonies) en veel regen in korte tijd (iets lagere PW, zo rond de 30 mm). Accumulatie: 6u sommen orde 20-40 mm, 24u plaatselijk 40-70 mm.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten