28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-24 00:49:50 - 2022-06-25 24:00:00

Issued: 24-06-2022, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een kleinschalig laag lag om 00 UTC boven de Engelse Oostkust en heeft een NW-ZO georienteerde vore over ons land. Een NW-ZO georienteerd koufront (Tw850 15°C) trekt vannacht samen met de vore langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Na passage volgt de aanvoer van iets minder warme maritiem polaire lucht vanuit het zuidwesten. Een grootschalige hoogtetrog met de trogas boven West-Frankrijk neemt gedurende de periode in betekenis af. Echter, een tweetal kortgolvige troggen passeren het aandachtsgebied vandaag. De eerste passeert vanochtend, de tweede later vanmiddag en vanavond. Zaterdagmiddag bereikt een duidelijker koufront (ThetaW850 10°C) het westen. Het blijft daar vervolgens golven, mogelijk bereikt een actieve golf het zuidwesten aan het einde van de avond of in de nacht naar zondag.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de convectie welke in 3 fases is te onderscheiden: 1) convectie in de vore (momenteel lijn Den Helder - Nijmegen). Zit redelijk goed in de modellen. Vraag is hoe snel deze convectie naar het noorden gaat lopen. EC is enkele uren sneller, maar lijkt daarin iets te voortvarend. 2) Grootschalige convectie op het front. Grote verschillen in representatie tussen de Harmonie-versies. EC/HA40 geven dit het beste weer op dit moment. 3) Vrijdagmiddag geisoleerde convectie op nadering van de tweede hoogtetrog. EC is hierin circa 2 uur sneller en noordelijker dan de Harmonie-versies, die onderling grote gelijkenis tonen. Nadruk ligt op de zuidoostelijike helft. Vooral alle drie fases is code geel uitgegeven, met name voor forse neerslag (>30 mm/uur) en in mindere mate voor windstoten (60 km/uur, vooral overdag).

Wind(stoten):

De buien van vannacht en vrijdagochtend leveren vanwege de stabiele grenslaag geen noemenswaardige uitschieters op, voorlopig niet meer dan 20 kn waargenomen Bij de buien van vrijdagmiddag opnieuw kans op windstoten, lokaal mogelijk tot 60 km/uur.

Bewolking:

Toppen van de Cb's rond FL350, ingebed in een groter stratiform neerslaggebied nabij het front (zowel frontale bewolking als convectieve restanten). Geleidelijk neemt ook de kans op wat St toe nabij het front (verzadiging grenslaag). Vrijdagmiddag circa FL300, het gaat dan om geïsoleerde Cb's. Zaterdag is de onstabiliteitsdiepte beduidend minder diep en daarmee ook de tophoogte van Cb's. Bij het golvende koufront zaterdag Sc-bewolking boven het westen. Zit redelijk eenduidig in de modellen.

Zicht:

In onweersbuien de slechtste zichten, zeer lokaal < 1000 m. vannacht ook buien buien mogelijk nevelig in gebieden waar veel neerslag is gevallen.

Neerslag:

De meest actieve convectie momenteel en ook verwacht aan de warme kant van het front, nu boven het zuiden van het land. Grootschalige forcering door PVA stroomafwaarts van de eerste kortgolvige hoogtetrog. Circa 500-1000 J/Kg MuCape met effectieve schering van 25-35 kn. Enige organisatie is zeker mogelijk en levert een aantal actieve multicellen op. Met PW van 35-40 mm is veel regen het belangrijkste aandachtspunt met lokaal kans op wateroverlast. Dit hele patroon schuift langzaam noordwaarts op, waarbij het aannemelijk is dat de intensiteit redelijk gehandhaafd blijft. Vrijdagmiddag op nadering van de volgende hoogtetrog nieuwe onweersbuien in een regime van ca 1000 J/Kg SbCape en 20-25 kn schering. Kans op hagel (< 2cm), windstoten 60 km/uur (zie Harmonies) en veel regen in korte tijd (iets lagere PW, zo rond de 30 mm). Accumulatie: 6u sommen orde 20-40 mm, 24u plaatselijk 40-70 mm. Lijkt realistisch.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten