28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-23 01:24:52 - 2022-06-24 24:00:00

Issued: 23-06-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een zwak hoog met centrum boven de Duitse Bocht trekt gedurende de periode richting de Baltische staten. Een thermisch lagedrukgebied boven noordwest Frankrijk trekt opvullend noordwaarts. Van bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt het warmtefront in de loop van de middag het zuiden, snel gevolgd door het koufront. Uiteindelijk trekt het geheel als een smalle warme sector of occlusie ZO-NW georiënteerd naar het noordoosten. Vrijdag later in de ochtend/begin van de middag verlaat deze band het noordoosten van het land, vrijdagmiddag het noordoosten van het luchtruim.

Modelbeoordeling:

De convectie is de komende periode het belangrijkste aandachtspunt. Er zijn in feite 3 fasen te onderscheiden: 1) de convectie in de loop van de middag die voornamelijk op dagelijkse gang ontstaat, voornamelijk in de zuidelijke helft. Deze zien we aan het begin van de avond vrij snel inzakken. 2) Het gebied met meer geclusterde buien, dat geleidelijk overgaat in buiige regen in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend, waarbij de neerslaghoeveelheid het belangrijkste fenomeen is. Hierbij zien we nog wel positie-verschillen in de neerslagzone. Hoeveelheden in de orde van 20-30, lokaal 40-50 mm zijn mogelijk. Het lijkt te gaan over de oostelijke helft, maar mogelijk kan het allemaal iets westelijker komen. de activiteit wordt mede getriggerd door een kortgolvige hoogtetrog. 3) De buien vrijdagmiddag op dagelijkse gang.

Wind(stoten):

Bij de eventuele buien van donderdagmiddag komen de modellen lokaal met ca. 60 km/u (verdamping). HAP1/H40/H43 komen bij de nachtelijke buien van vrijdag nauwelijks meer met windstoten (buien komen wat later). Uiteraard is H40 hierin het meest uitgesproken met de windstoten (teveel graupel). Aan de westkust steekt donderdagmiddag een zeewind op. Bij de buien van vrijdagmiddag opnieuw kans op windstoten, lokaal mogelijk tot 60 km/uur.

Bewolking:

Noord van de Wadden bij het occluisie-restant SC, deze wordt door de modellen slecht opgepakt. In de middag vooral in het zuiden ontwikkeling van enkele Cb's met een basis rond 4000 vt en toppen tot FL350/-45°C. Bij het occluderend frontaal systeem eerst bkn/ovc Ac 7000 vt, later ontwikkeling van Cb's met een basis rond 5000 vt en toppen tot FL370/-50°C. Na passage kan er in de ochtend tijdelijk St ontstaan doordat de grenslaag erg vochtig geworden is na de stevige regenval. Vrijdag in de loop van de middag vooral in de zuidoostelijke helft weer enkele Cb's. Toppen mogelijk tot FL300-350.

Zicht:

In onweersbuien de slechtste zichten.

Neerslag:

1) In de middag verspreid in de zuidelijke helft enkele regen- en onweersbuien, ook hagel komt hierbij mogelijk voor. Deze buien ontstaan vanaf de grond met een voorkeur voor de warmste en vochtigste lucht (oosten/zuidoosten). Effectieve schering is tot halverwege de middag 15-20 kn, maar neemt daarna toe tot 25-30 knopen, en CAPE (1000+ J/kg) leveren geleidelijk een multicel-regime op. Wel is er sprake van veel entrainment van droge lucht 2) Bij de buien van vrijdag in de nacht en ochtend zien we minder CAPE, de schering (1-6 km) beperkt zich dan tot 20-30 kn. Nog steeds multicel, waardoor de buien zichzelf nog enige tijd in stand kunnen houden. Wel zie je vaak dat in de loop van de tijd er een geleidelijke overgang plaatsvindt naar stratiforme neerslag. Zie verder modelbeoordeling. Vrijdag in de loop van de middag en avond opnieuw enkele multicel (schering 15-25 knopen), CAPE ca. 1000 J/kg.

Temperatuur:

Vandaag Tx in de oostelijke helft op veel plaatsen 30+, elders wordt de 30°C ook gehaald maar op minder uitgebreide schaal.

Sluiten