28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-22 18:32:38 - 2022-06-23 24:00:00

Issued: 22-06-2022, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een occlusierestant ten noorden van de Wadden lost deels op door subsidentie onder een klein hoog en trekt later noordwaarts de FIR uit. Een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk trekt opvullend noordwaarts. Van bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt het warmtefront donderdagmiddag het zuiden, snel gevolgd door het koufront. Uiteindelijk trekt het geheel als een smalle warme sector of occlusie ZO-NW georiënteerd naar het noordoosten. Vrijdagochtend verlaat deze band het noordoosten van het land, vrijdagmiddag het noordoosten van het luchtruim.

Modelbeoordeling:

Het occluderende systeem zorgt vrijdagnacht voor vrij veel regen (20-40 mm, plaatselijk meer) in de noordoostelijke helft van het land. Waar de grens precies komt te liggen is nog niet 100% duidelijk, maar de modellen laten al een aantal runs ongeveer hetzelfde beeld zien waarbij de meeste regen verwacht wordt in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland. HAP1 zit steeds wat westelijker, waarbij ook Flevoland en Limburg mogelijk meer dan 10 mm regen krijgen. Zowel Harmonie (alle smaken) als EC laten voortdurend onweer zien. Het occluderende systeem activeert in de nacht naar vrijdag (convergentie op met name het warmtefront en vervolgens het inkomende koufront) en tegelijkertijd trekt er in alle modellen een groot buiencomplex in de warme lucht vanuit Zuid-Duitsland evenwijdig aan het frontaal systeem noordwestwaarts.

Wind(stoten):

Bij de eventuele buien van donderdagmiddag komen de modellen lokaal met 60 km/u (verdamping). Member 7 van KEPS komt zelfs met zware windstoten van plaatselijk 90 km/u. HAP1/H40/H43 komen bij de nachtelijke buien plaatselijk met 60-75 km/u (eerst vooral verdamping, later wordt dit effect steeds minder). Uiteraard is H40 hierin het meest uitgesproken (teveel graupel). Aan de westkust steekt donderdagmiddag een zeewind op.

Bewolking:

Bij de occlusie boven zee kans op St. In de middag vooral in het zuiden ontwikkeling van enkele Cb's met een basis rond 4000 vt en toppen tot FL350/-45°C. Bij het occluderend frontaal systeem eerst bkn/ovc Ac 7000 vt, later ontwikkeling van Cb's met een basis rond 5000 vt en toppen tot FL370/-50°C. Na passage kan er in de ochtend tijdelijk St ontstaan doordat de grenslaag erg vochtig geworden is na de stevige regenval.

Zicht:

In onweersbuien de slechtste zichten.

Neerslag:

In de middag verspreid over met name het zuiden van het land enkele regen- en onweersbuien, ook hagel komt hierbij voor. Deze buien ontstaan vanaf de grond met een voorkeur voor de warmste en vochtigste lucht (oosten/zuidoosten). Schering 0-6 km (tot 30 kn) en CAPE (1000+ J/kg) leveren een multicelregime op. Wel is er sprake van veel entrainment van droge lucht. Bij de nachtelijke buien zien we minder CAPE, de schering (1-6 km) beperkt zich dan tot 20-30 kn. Nog steeds multicel, waardoor de buien zichzelf nog enige tijd in stand kunnen houden. Wel zie je vaak dat in de loop van de tijd er een geleidelijke overgang plaatsvindt naar stratiforme neerslag.

Temperatuur:

Donderdag Tx in de oostelijke helft op veel plaatsen 30+, elders wordt de 30°C ook gehaald maar op minder uitgebreide schaal.

Sluiten