28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-22 14:12:35 - 2022-06-23 24:00:00

Issued: 22-06-2022, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een de zuidflank van een hoog met een centrum ten noorden van de Wadden wordt met een noordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie ligt vrijwel stationair noord van de Wadden en lost tgv subsidentie gedurende de dag geleidelijk op. Het hoog trekt langzaam noordoostwaarts en bereikt morgenmiddag Baltische Staten, hierbij draait de stroming geleidelijk naar oost en morgen naar zuidoost. Op hoogte wordt de stroming dan zuidelijk tussen een hoogterug boven Duitsland en een hoogtelaag ten westen van Frankrijk. Van het zuiden uit nadert er dan een (complex) thermisch lagedrukgebied, dat donderdag in de loop van de middag/avond het zuiden bereikt en in de avond en nacht naar donderdag de noordwestelijke Noordzee op beweegt. Bijbehorend warmtefront, met daarachter vochtige en tropische lucht, bereikt donderdagmiddag het zuidwesten en verlaat het noordoosten in de nacht. Op hoogte loopt een kortgolvige hoogtetrog donderdagavond en nacht naar vrijdag van zuid naar noord over het land. Het (diffuse) koufront bereikt in de loop van donderdagavond het zuidwesten, trekt noordoostwaarts verlaat aan het begin van vrijdagmiddag het noordoosten. Achter het koufront bevinden we ons vrijdag overdag in een valse warme sector.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen redelijk consistent en bruikbaar. Verschillen zijn er in de hoeveelheid/hoogte van de bewolking bij de occlusie boven de Noordzee. Ha43 lijkt hier het beste op te zitten, en volgen we. Verschillen zijn er morgen nabij het thermische laag en de buienvorming daaromtrent; In opeenvolgende runs is een voorkeursgebied waarneembaar voor buien die in de tweede helft van donderdagmiddag vanaf de grond kunnen ontstaan bij het warmtefront boven het westen van Belgiƫ en in het zuidwesten van ons land, exacte timing en locatie variƫren logischerwijs wel van run tot run. Voor deze buien geldt morgenmiddag en -avond code geel in het zuidwesten, totdat deze in de loop van de avond uitsterven doordat de voeding wegvalt. In de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag zien we met name in het oosten en noordoosten een oplevend karakter van buien nabij het warmtefront, te verklaren door lichte convergentie rond 850 hPa (boven de inversie) en het inlopen van de kortgolvige hoogtetrog op het warmte- en koufront, wat voor PVA/stijgbeweging op hoogte kan zorgen. Deze (onweers)buien zijn wat actiever in neerslagintensiteit, maar het is nog wel onzeker of dit gebied Nederland aandoet of net oost van ons blijft, aandachtspunt dus.

Wind(stoten):

Vanmiddag een thermisch effect, daardoor een iets aantrekkende noordelijke wind aan de zuidwestkust, mogelijk 5 Bft. Morgenmiddag en -avond bij buien zien we in de harmonieuitvoer zo nu en dan indicaties van uitschieters tot maximaal 25-40 kn (met als voornaamste term 'afkoeling door verdamping'). Bij de buien die later op de avond en in de nacht naar vrijdag ontstaan zien we nauwelijks nog het effect van windstoten (afnemend verschil tussen T en Tw door het ontstaan van een inversie).

Bewolking:

In de polaire lucht alleen boven het noorden iets meer vocht en kans op wat Cu vandaag, vanavond oplossend. Ten noorden van de Wadden St/Sc, vandaag oplossend. Donderdag bij het frontale systeem middelbare bewolking (Sc/Ac) van het zuiden uit. In de middag in de zuid(west)elijke helft en later op de avond en in de nacht naar vrijdag boven het noordoosten eveneens, mogelijk een enkele Cb vanaf de grond, toppen dan rond FL350/-45C.

Zicht:

Uitstekend. In buien mogelijk matig.

Neerslag:

Vandaag geen bijzonderheden. Donderdag in de loop van de middag een toenemende kans op enkele (onweers)buien (vanaf de grond) nabij en achter het warmtefront in het zuidwesten. In een regime met een SBCAPE van 1000-1500 J/kg en een effectieve schering van 15-20 kt is de convectieve modus pulse/onderkant multicell. Hierbij is naast onweer kans op kleine hagel. Met het verdwijnen van de dagelijkse gang dooft de buiigheid in de avond weer uit. Later op de avond en in de nacht naar vrijdag leeft de buiigheid boven het (noord)oosten mogelijk weer op (zie ook modelbeoordeling). De buien ontstaan dan boven de inversie (rond 5000 vt). Deze buien ontstaan in een regime met ca 1000 J/kg CAPE en een toegenomen effectieve schering van ca. 20-25 kt. De convectieve modus is dan multicell/cluster en onweer en kleine hagel zijn mogelijk.

Temperatuur:

Donderdagmiddag op veel plaatsen ca. 30 graden.

Sluiten