28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-22 05:43:47 - 2022-06-23 24:00:00

Issued: 22-06-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een zwak hoog met een centrum boven de zuidelijke Noordzee trekt gedurende de dag naar de Duitse Bocht. De stroming wordt hierdoor oost tot noordoost met aanvoer van vrij droge lucht. Een zwakke occlusie boven de noordelijke/centrale Noordzee trekt langzaam nog iets zuid(oost)waarts en nadert in de ochtend de Wadden, waar deze stagneert en later op de dag geleidelijk oplost. Donderdag trekt het hoog aan de grond richting de zuidelijke Oostzee. De stroming draait hierdoor naar oost tot zuidoost. Op hoogte wordt de stroming dan zuidelijk tussen een hoogterug boven Duitsland en een hoogtelaag ten westen van Frankrijk. Van het zuiden uit nadert er dan een thermisch laagje, dat donderdag in de loop van de middag/avond het zuiden bereikt. De voorste begrenzing van de warme en vochtige lucht (van oorsprong een occlusie) bereikt donderdagmiddag het zuiden. Aan het einde van de avond nadert van het zuiden uit een kortgolvige hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen behoorlijk consistent. Bij de occlusie komen alle modellen behalve EC met een signaal voor St. Actueel lijkt HA43 de bewolking boven de Noordzee vrij goed weer te geven. HAP1 lijkt deze St te overschatten en HA40 lijkt deze iets te onderschatten. EC heeft veel te weinig St. Voor vandaag lijkt HA43 dus realistisch. Voor wat betrekt de convectie van donderdag zien we wel behoorlijke verschillen. EC is nog steeds iets eerder met het binnenkomen van de vochtigere lucht en laat ook eerder convectie ontstaan van vanwege de veel hogere Td. De Harmonies houden het donderdag in de loop van de middag zeer plaatselijk bij enkele single cells/pulse storms. Pas tegen middernacht lijkt de kans op wat forsere onweersbuien toe te nemen op nadering van de hoogtetrog. De Harmonies laten dan buien, die boven Frankrijk zijn ontstaan, in een regime met duidelijk meer schering (orde 30 knopen) het zuiden/zuidoosten naderen.

Wind(stoten):

In de middag een thermisch effect, daardoor een iets aantrekkende noordelijke wind aan de zuidwestkust, mogelijk 5 Bft. Bij de buien van donderdag lokaal mogelijk windstoten tot ca. 30 knopen (vooral verdamping in droge laag en water load).

Bewolking:

Bij de occlusie lage Sc en vooral in het noorden van de FIR ook St. De voorste begrenzing lijkt overdag net noord van de Wadden te stagneren, bovendien lijkt de basis dan ook wat te liften. Boven land overdag alleen in het noorden mogelijk wat Cu. Donderdag overdag op het frontale systeem middelbare bewolking van het zuiden uit, maar dit lijkt nog niet heel erg massief. In de middag in de zuidelijke helft mogelijk een enkele Cb vanaf de grond. Lokaal zouden de toppen naar FL350 kunnen gaan.

Zicht:

Goed zicht, het eerste uur nog een enkele mistbank. Verder alleen in buien teruglopend zicht.

Neerslag:

Donderdag in de loop van de dag toenemende kans op een enkele (onweers)bui. Het lijkt vooralsnog allemaal om een zeer lokaal gebeuren te gaan. De effectieve schering is in de middag nog beperkt, 15-20 kt. CAPE is aanzienlijk, 1000-1500 J/kg, lokaal mogelijk nog wat hoger, voornamelijk single cell/pulse storm. Voor donderdag lijken de buien vooralsnog niet overtuigend waarschuwingswaardig.

Temperatuur:

Donderdagmiddag op veel plaatsen ca. 30 graden.

Sluiten