28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-06-22 01:16:12 - 2022-06-23 24:00:00

Issued: 22-06-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een zwak hoog met een centrum boven de zuidelijke Noordzee trekt gedurende de woensdag naar de Duitse Bocht. De stroming wordt hierdoor oost tot noordoost met aanvoer van vrij droge lucht. Een zwakke occlusie boven de noordelijke/centrale Noordzee trekt langzaam zuid(oost)waarts en nadert woensdag de Wadden, waar deze stagneert. Donderdag trekt het hoog aan de grond richting de zuidelijke Oostzee. De stroming draait hierdoor naar oost tot zuidoost. Op hoogte wordt de stroming dan zuidelijk tussen een hoogterug boven Duitsland en een hoogtelaag ten westen van Frankrijk. Van het zuiden uit nadert er dan een thermisch laagje.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen behoorlijk consistent. Bij de occlusie komen alle modellen behalve EC met een signaal voor St. Actueel zien we bij de occlusie op de noordelijke/centrale Noordzee een gebied met St, het meest overeenkomend met HA43. HAP1 lijkt deze St iets te overschatten en HA40 lijkt deze iets te onderschatten. EC heeft veel te weinig St. Voor woensdag lijkt HA43 dus realistisch. Voor wat betrekt de convectie van donderdag zien we wel behoorlijke verschillen. EC is enkele uren eerder met het binnenkomen van de vochtigere lucht en laat ook eerder convectie ontstaan van vanwege de veel hogere Td. Voorlopig is dat een aandachtspunt.

Wind(stoten):

In de middag een thermisch effect, daardoor een iets aantrekkende noordelijke wind aan de zuidwestkust. Bij de buien van donderdag mogelijk windstoten tot 30-35 knopen (vooral verdamping in droge laag en water load).

Bewolking:

Bij de occlusie lage Sc en vooral in het noorden van de FIR ook St. De voorste begrenzing lijkt overdag net noord van de Wadden te stagneren, bovendien lijkt de basis dan ook wat te liften. Boven land overdag alleen in het noorden mogelijk wat Cu. Donderdag overdag op het frontale systeem middelbare bewolking van het zuiden uit, maar dit lijkt nog niet heel erg massief. In de middag mogelijk een enkele Cb vanaf de grond. Lokaal zouden de toppen naar FL350.

Zicht:

Vannacht in het noorden lokaal ondiepe mistbanken. Verder alleen in buien teruglopend zicht.

Neerslag:

Donderdag in de loop van de dag toenemende kans op een enkele (onweers)bui. De effectieve schering is in de middag nog beperkt, 15-20 kt. CAPE is aanzienlijk, 1000-1500 J/kg, lokaal mogelijk nog wat hoger, voornamelijk single cell/puls storm.

Temperatuur:

Donderdagmiddag op veel plaatsen ca. 30 graden.

Sluiten