28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-18 05:34:31 - 2022-05-19 24:00:00

Issued: 18-05-2022, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een rug boven Duitsland en een laag ten zuiden van IJsland voert een zuidelijke stroming warme continentale lucht aan. Boven de Noordzee net ten noordoosten van de FIR ligt stationair een occlusie. Een koufront boven het zuidwesten trekt deactiverend oostwaarts. Toch is het in de middag nog boven het oosten terug te vinden. Vervolgens bouwt achter dit koufront een rug op boven ons land, waardoor dit front vanavond en komende nacht als een zwak warmtefront van het zuidwesten uit over het land trekt waardoor weer warme en vochtige lucht wordt aangevoerd. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend beweegt een randstoring met mogelijk actieve convectie over het land. In de middag volgt in de warme lucht een convergentielijn waarop opnieuw zware convectie mogelijk is. Hierop loopt een inactief koufront in dat donderdagavond boven het uiterste zuidoosten tot stilstand komt. De rest van het land komt dan in de koelere, maritiem polaire lucht terecht.

Modelbeoordeling:

Donderdag mogelijk actieve en georganiseerde convectie, de eerste golf nabij een randstoring en vooral gevoed vanaf middelbaar niveau. Grote verschillen in de modellen qua activiteit, timing en grootschaligheid. Donderdagmiddag volgen dan waarschijnlijk de zwaarste onweersbuien, op convergentie net voor het koufront uit, en vooral in het zuidoosten gevoed vanaf de grond in een vochtige luchtsoort met hoge onstabiliteitswaarden. Ook hier weer belangrijke verschillen qua omvang, locatie en intensiteit. Het is een complexe situatie waarbij het aanvankelijk nachtelijke convectieve complex op dagelijkse gang (deels) kan activeren.

Wind(stoten):

Bij de eerste golf convectie donderdagnacht en -ochtend zijn windstoten niet uitgesloten, afhankelijk van de sterkte van de nachtelijke inversie en intensiteit van individuele cellen. Zeker noemenswaardig, maar waarschijnlijk tocht minder heftig dan de Harmonies laten zien. Grootste kans, met gridpuntkansen van zelfs 50% op zware windstoten donderdagmiddag in het zuidoosten bij de tweede convectieve episode.

Bewolking:

Nabij de occlusie langs de (noord)oostrand van de FIR ST, naar het noorden wegtrekkend. Bij het koufront in het zuidwesten eerst kans op een ingebedde Cb (basis 7000-8000 vt, toppen FL200), in het uiterste (zuid)oosten later in de middag mogelijk opnieuw een enkele Cb/TCU, basis 5000 vt, toppen waarschijnlijk tot amper FL120. Bij de randstoring kans op Cb's met basis 5000-8000 vt en toppen tot FL400, waarschijnlijk ook vrij veel gelaagde bewolking (warmte-advectie). Donderdagmiddag bij de convergentielijn Cb's vanaf 3000-4000 vt en toppen opnieuw FL400. Bij het koufront (rond 15 UTC boven het westen) kans op wat stratus.

Zicht:

Nabij de occlusie langs de rand van de FIR nog kans op nevel en mist, in de ochtend noordwaarts wegtrekkend. In een zware onweersbui uiteraard matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Een drietal aandachtspunten: 1) Convectie bij het koufront vanmiddag. Op een enkele bui langs de oostgrens na, inactief. Regime: MuCape (EC, opencharts) 500-1000 J/Kg, ca 10 kn effectieve schering. Single cel met hoogstens een klap onweer. 2) Convectie bij de randstoring donderdagnacht/ochtend. Regime: MuCape 500-1000 J/Kg, effectieve schering 15-20 kn. Multicells PW 30-35 mm. Randverschijnselen: onweer (zie bijv. EC LTFD), plaatselijk kans op windstoten tot 60 km/uur. Grote hagel en wateroverlast niet waarschijnlijk. 3) Convectie bij convergentielijn donderdagmiddag. Regime: MuCape 1000-1500 J/Kg, zuidoosten 1500-2000 j/Kg. PW 35 mm. Effectieve schering 30-35 kn, goed georganiseerde cellen mogelijk met actief onweer, zware windstoten 75-100 km/uur (zie bijv. KEPS), grote hagel. Het is echter nog de vraag of de zwaarste convectie niet ten oosten en zuiden van ons land ontstaat.

Temperatuur:

Donderdag Tx in het zuidoosten mogelijk 30°C.

Sluiten