28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-17 16:28:23 - 2022-05-18 24:00:00

Issued: 17-05-2022, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een rug boven Duitsland en een laag ten zuiden van IJsland voert een zuidelijke stroming warme continentale lucht aan. Boven de Noordzee net ten noorden van de FIR ligt stationair een occlusie. Boven het oosten ligt een zwak warmtefront herkenbaar aan hogere theta-W waarden ten zuiden ervan. Vannacht bereikt een koufront het westen van de FIR en dit trekt deactiverend oostwaarts en ligt in de middag nabij de oostgrens. Vervolgens bouwt achter dit koufront op woensdag zich een rug op boven ons land, waardoor dit front later op woensdag als een zwak warmtefront van het zuidwesten uit over het land trekt waardoor weer warme en vochtige lucht wordt aangevoerd. In de nacht naar donderdag nadert een actieve randstoring het zuidwesten van de FIR, (herkenbaar aan hogere theta-W waarden) die vervolgens in de ochtend over het land noordoostwaarts trekt.

Modelbeoordeling:

In grote lijnen stemmen de modellen overeen en zitten ze goed op de werkelijkheid. EC geeft aanvankelijk nog neerslag bij het warmtefront in het oosten, wat er niet meer zit. Verder geeft Harmonie te veel (SC) bewolking (met name in het westen) en hierdoor ligt de maximumtemperatuur van Harmonie te enkele graden te laag. EC heeft de temperatuur en bewolking op dit moment beter te pakken. Bij de occlusie aan de noordoostrand van de FIR komt mist en ST voor. Dit heeft Harmonie en EC niet. HAP1 en HA40 geven het grootste mistgebied en dit zit aardig goed op de werkelijkheid. Het is onzeker of de ST zich over ons oostelijk Waddengebied uitbreidt. Gezien de stroming zou dit buitengaats mogelijk zijn en we geven hiervoor een kleine kans in de verwachting. Bij het koufront geven alle modellen een indicatie voor neerslag. Op zee is dit hoofdzakelijk stratiforme neerslag uit middelbare bewolking (boven 5000 vt), boven het uiterste oosten van het land met de dagelijkse gang erbij zou lokaal dit convectief kunnen worden. We noemen een kleine kans op een bui in het oosten. Bij de randstoring in de nacht naar donderdag en donderdagochtend wordt meer neerslag berekend. Deze onstabiliteit lijkt zich vooral op hoogte af te spelen en wordt boven land minder actief.

Wind(stoten):

Bij de storing op donderdag berekent KEPS 30-40% kans op windstoten boven de 75 km/uur voor het zuidwesten aan het einde van de nacht. HA40 heeft ook de meeste wind. We nemen dit nog niet mee, aangezien door de inversie waarschijnlijk niet op de grond komt. Als er meer organisatie ontstaat zou dit wel mogelijk zijn.

Bewolking:

Nabij de occlusie langs de (noord)oostrand van de FIR ST, mogelijk vannacht zuidwestwaarts onze FIR in trekkend. Nabij het koufront AS en lokaal SC. Boven het westen van de FIR kleine kans op een enkele ingebedde Cb op hoogte (basis 7000-8000 vt, toppen FL200). In het uiterste oosten woensdag later in de middag een enkele Cb/TCU, basis 5000 vt, toppen tot maximaal FL180. Bij de randstoring kans op een CB met basis 3000-5000 vt en toppen tot FL450 en boven 7000 vt een groot gelaagd pakket.

Zicht:

Nabij de occlusie langs de rand van de FIR nog kans op nevel en mist, woensdagochtend noordwaarts wegtrekkend. In neerslag donderdag lokaal matig in het zuidwesten mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Bij het koufront vannacht boven het westen van de FIR en het zuidwesten van het land lokaal lichte regen of een enkele lichte ingebedde bui. In de loop van woensdag nabij hetzelfde koufront in het uiterste oosten lokaal mogelijk ontwikkeling van een enkele bui. (onweer wordt in Duitsland verwacht). Donderdag voornamelijk stratiforme neerslag en lokaal in het zuidwesten kans op onweer. KEPS geeft in het zuidwesten lokaal 80% kans op onweer. CAPE 1000-2000 J/kg in het zuidwesten. Schering lokaal 20-30 kn. In het zuidwesten kan de convectiemodus multicel zijn. Het zijn voornamelijk restanten van oude buien. Maar er is verder weinig lift en onderin zijn de temps vrij droog. Er is dus geen voeding van onderaf.

Temperatuur:

Woensdag tussen 20 graden en 27 graden in het oosten. Lokaal weer iets hoger dan de modellen aangeven.

Sluiten