28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-17 11:24:17 - 2022-05-18 24:00:00

Issued: 17-05-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een zwakke rug van hoge druk ligt actueel ZO-NW georienteerd boven het noordoosten van ons land. Aan de noordoostflank hiervan ligt een oude occlusie vrijwel stationair boven de Duitse Bocht en aan de zuidwestflank ervan bevindt zich een zwak warmtefront (deels ook dikterugbewolking) boven het zuidoosten, herkenbaar aan hogere theta-W waarden ten zuiden ervan. De rug verplaatst zich noordoostwaarts waardoor de stroming zuid(west)elijk wordt en achter het (deactiverende) warmtefront vochtige en warme lucht aangevoerd gaat worden. Vannacht bereikt een koufront (behorende bij een complex lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland) het westen van de FIR, trekt deactiverend oostwaarts en ligt in de middag nabij de oostgrens. Vervolgens bouwt zich weer een rug op boven ons land, waardoor dit koufront later op de dag als een zwak warmtefront opgetild wordt met daarachter weer aanvoer van warme en vochtige lucht. In de nacht naar donderdag nadert een actieve randstoring het zuidwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

De 18u-run van EC miste de bewolking en neerslag bij het warmtefront en de dikterug volledig en was daardoor te zonnig en te warm. Inmiddels is EC meer naar de Harmonies getrokken en kloppen de modellen aardig met de werkelijkheid. De stratus, nevel en mist die met name de Harmonies berekenen nabij de occlusie ten noordoosten van de FIR zit er ook daadwerkelijk en schampt het noorden en noordoosten van de FIR. HAP1 berekend te veel stratus en mist in onze FIR. Met name HAP1 en HA40 laten een mistgebied boven de Duitse Bocht later vandaag westwaarts uitbreiden, terwijl de dauwpunten niet veranderen, hier gaan we voorlopig niet vanuit. Morgenmiddag laten de modellen op de dagelijkse gang buien ontstaan op het koufront, mogelijk net binnen onze landsgrenzen maar wellicht ook boven Duitsland, we noemen een kleine kans in het oosten.

Wind(stoten):

Morgenmiddag en avond bij een bui in het uiterste (noord)oosten kleine kans op windstoten van ca. 30 kn, boven Duitsland 35-40 kn, vanwege de droge laag onder de Cb.

Bewolking:

Nabij het warmtefront Ac/Sc en een enkele ingebedde TCu, toppen tot FL150-FL180. Nabij de occlusie langs de rand van de FIR kans op stratus, morgenochtend geleidelijk wegtrekkend. Nabij het koufront Ac en lokaal Sc. Boven het westen van de FIR eerst een enkele Cb op hoogte (basis 7000 vt, toppen FL200, mogelijk FL250). In het uiterste oosten morgen later in de middag een enkele Cb, toppen tot FL180. Net over de grens veel hogere toppen (FL250) met daar kans op onweer.

Zicht:

Nabij de occlusie langs de rand van de FIR nog kans op nevel en mist, morgenochtend geleidelijk wegtrekkend.

Neerslag:

De komende uren in het oosten nog af en toe lichte regen (stratiform/ingebedde bui) nabij het warmtefront/dikterugbewolking. Bij het koufront vannacht boven het westen van de FIR enkele buien op middelbare onstabiliteit. Deze doven snel uit, een enkele zou Zeeland nog kunnen bereiken. In de loop van morgenmiddag nabij hetzelfde koufront in het uiterste oosten mogelijk ontwikkeling van een enkele bui met kans op onweer. Amper schering en (mocht de bui van de grond kunnen ontstaan) CAPE 1500-2000 J/kg: pulse.

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuiden rond 25°C, in het noordwesten enkele graden lager. Morgen in het (zuid)oosten zomers warm, afhankelijk van de timing en hoe oostelijk het koufront komt.

Sluiten