28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-17 04:59:00 - 2022-05-18 24:00:00

Issued: 17-05-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een zwakke rug van hoge druk ligt actueel ZO-NW georienteerd boven ons land. Aan de oostflank hiervan ligt een oude occlusie vrijwel stationair boven de Duitse Bocht en aan de westflank ervan bevindt zich een zwak warmtefront (deels ook dikterugbewolking) boven het zuidwesten, herkenbaar aan hogere theta-W waarden ten zuid(west) ervan. De rug verplaatst zich vandaag noordoostwaarts waardoor de stroming zuid(west)elijk wordt en achter het (deactiverende) warmtefront vochtige en warme lucht aangevoerd gaat worden. Woensdagnacht bereikt een koufront (behorende bij een complex lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland) het westen van de FIR, trekt deactiverend oostwaarts en ligt in de middag nabij de oostgrens. Vervolgens bouwt zich weer een rug op boven ons land, waardoor dit koufront later op de dag als een zwak warmtefront opgetild wordt met daarachter weer aanvoer van warme en vochtige lucht. Aan het einde van de periode nadert een actieve randstoring het zuidwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:

De neerslag nabij het warmtefront/dikterugbewolking zit actueel veel noordelijker dan wat modellen berekenen (EC heeft het zelfs geheel droog). Dat de neerslag veroorzaakt wordt door twee fenomenen is goed te zien doordat een deel van de bewolking het warmtefront volgt en een deel Duitsland intrekt aan de noordoostflank van een hoogterug. De neerslag lijkt voornamelijk gekoppeld aan dikterugbewolking. Vooral HAP1 en HA40 berekenen vandaag op uitgebreide schaal mist/St boven de Duitse bocht. HAP1 berekent actueel al te veel St en mist. HA40 laat in de loop van vandaag het gebied sterk uitbreiden, terwijl de dauwpunten niet veranderen. Kortom, dit lijkt onwaarschijnlijk. Nabij het koufront woensdagnacht in het westen van de FIR enkele Cb's, waarbij HA43 de meeste buien berekend. Toppen in het noordwesten van de FIR tot FL250, dus onweer is daar niet geheel uitgesloten. Tot slot kan bij het koufront woensdagmiddag in het uiterste oosten een enkele bui ontstaan (pulse). HAP1 heeft deze buien nog net binnen de landsgrenzen, alle andere uitvoer laten de buien boven Duitsland ontstaan. Bij de 15 UTC runs leek nog een enkele klap onweer mogelijk, uit de progtemps van de 21 UTC runs lijkt dit onmogelijk. Net over de grens is het wel mogelijk. KEPS geeft voor het uiterste oosten 10-20% kans op een klap onweer.

Wind(stoten):

Woensdagmiddag en avond bij een bui in het uiterste (noord)oosten kleine kans op windstoten van 30-35 kn, vanwege de droge laag onder de Cb.

Bewolking:

Nabij het warmtefront Ac/Sc en een enkele ingebedde TCu, toppen tot FL150-FL180. Vanmiddag deels oplossend. Nabij de occlusie boven de Duitse Bocht St. Woensdag eerst wat uitbreidend (blijft waarschijnlijk net buiten de FIR) en vervolgens noordwaarts wegtrekkend. Nabij het koufront Ac en lokaal Sc. Boven het westen van de FIR eerst een enkele Cb op hoogte (basis 7000 vt, toppen FL200, mogelijk FL250). In het uiterste oosten later op dinsdagmiddag een enkele Cb, toppen tot FL180. Net over de grens veel hogere toppen (FL250) met daar kans op onweer.

Zicht:

Nabij de occlusie boven de Duitse Bocht nevel en mist. Woensdag eerst wat uitbreidend (blijft waarschijnlijk net buiten de FIR) en vervolgens noordwaarts wegtrekkend.

Neerslag:

Vanochtend in het zuiden en midden af en toe regen (stratiform/ingebedde bui) nabij het warmtefront/dikterugbewolking. Vanmiddag deactiverend en (noord)oostwaarts wegtrekkend. Bij het koufront woensdagnacht boven het westen van de FIR enkele buien op middelbare onstabiliteit. Deze doven snel uit, een enkele zou Zeeland nog kunnen bereiken. In de loop van de middag nabij hetzelfde koufront in het uiterste oosten mogelijk ontwikkeling van een enkele bui. Amper schering en (mocht de bui van de grond kunnen ontstaan) CAPE 1500-2000 J/kg: pulse.

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuiden rond 25°C, in het noorden enkele graden lager. Woensdag in het (zuid)oosten zomers warm, afhankelijk van de timing en hoe oostelijk het koufront komt.

Sluiten