28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-16 23:41:31 - 2022-05-17 24:00:00

Issued: 16-05-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Noorwegen heeft een rug richting Polen. Dit hoog beweegt vandaag geleidelijk naar de Oostzee. Een complex laag boven de Atlantische Oceaan verandert weinig van plaats. Een inactief koufront, horend bij het complexe laag, trekt vannacht noordoostwaarst over het land, maar doordat een zwakke rug zich boven het land opbouwt, wordt dit boven het zuiden van het land als warmtefront weer opgetild. Vandaag trekt het zuidelijke deel van dit front dan als zwak warmtefront noordwaarts over het land. Een volgend koufront bereikt de nacht naar woensdag het westen van de FIR en ligt woensdag avond boven het westen van Duitsland. Door opbouw van hoge druk neemt de activiteit van dit koufront wel sterk af.

Modelbeoordeling:

Vooral HAP1 en HA40 berekenen vandaag op uitgebreide schaal mist/St boven de Duitse bocht. HAP1 berekent actueel al te veel St en mist. HA40 laat in de loop van vandaag het gebied sterk uitbreiden, terwijl de dauwpunten niet veranderen. Kortom, dit lijkt onwaarschijnlijk. Nabij het koufront woensdagnacht in het westen van de FIR enkele Cb's, waarbij HA43 de meeste buien berekend. Toppen in het noordwesten van de FIR tot FL250, dus onweer is daar niet geheel uitgesloten. Tot slot kan bij het koufront woensdagmiddag in het uiterste oosten een enkele bui ontstaan (pulse). HAP1 heeft deze buien nog net binnen de landsgrenzen, alle andere uitvoer laten de buien boven Duitsland ontstaan. Bij de 15 UTC runs leek nog een enkele klap onweer mogelijk, maar met toppen rond FL180 is de kans bij de 18 UTC runs hierop in ons land klein, maar net over de grens is het wel mogelijk.

Wind(stoten):

Woensdagmiddag en avond bij een bui in het uiterste oosten kleine kans op windstoten van 20-25 kn, vanwege de droge laag onder de Cb.

Bewolking:

Wanneer de fronten stationair komen te liggen boven de Duitse Bocht op uitgebreide schaal vorming van van ST. Woensdag noordwaarts wegtrekkend. Nabij het koufront Ac en lokaal Sc. Boven het westen van de FIR eerst een enkele Cb op hoogte (basis 7000 vt, toppen FL200, mogelijk FL250). In het uiterste oosten later op dinsdagmiddag een enkele Cb, toppen rond FL180.

Zicht:

In het uiterste noordoosten vannacht kleine kans op wat nevel. Verder nabij de occlusie boven de Duitse Bocht nevel en mist. Woensdag oplossend en noordwaarts wegtrekkend.

Neerslag:

Vannacht en dinsdagochtend in het zuid(oost)en nog een zwak neerslagsignaal (overwegend stratiform) bij het warmtefront. Bij het koufront woensdagnacht boven het westen van de FIR enkele buien op middelbare onstabiliteit. Deze doven snel uit, een enkele zou Zeeland nog kunnen bereiken. In de loop van de middag nabij hetzelfde koufront in het uiterste oosten mogelijk ontwikkeling van een enkele bui. Amper schering en CAPE 1500-2000 J/kg: pulse.

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuiden rond 25°C, in het noorden enkele graden lager. Woensdag in het (zuid)oosten zomers warm, afhankelijk van de timing en hoe oostelijk het koufront komt.

Sluiten