28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-16 11:35:54 - 2022-05-17 24:00:00

Issued: 16-05-2022, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Noorse Zee heeft een rug richting Polen. Aan de zuidwestflank hiervan voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Een complex lagedrukgebied ligt op de oceaan ten (zuid)westen van de Britse Eilanden. Een brede vore ligt boven het noorden van het land en trekt noordoostwaarts weg. Achter de vore wordt de stroming zuidwestelijk. Boven het midden ligt een NW-ZO-georienteerde een occlusie (band met Td 15/16 graden) en hierachter volgt later vanavond en vannacht een (inactief) koufront (theta-w 850 hPa ongeveer 13 °C) en een hoogtetrog. Het koufront komt dinsdag boven de Duitse Bocht stationair te liggen en trekt pas in de avond verder naar Denemarken. De trog trekt vanavond en morgen over de Noordzee en lost dinsdagavond boven Denemarken op. Verder bouwt zich dinsdag een nieuwe Z-N georienteerde hoogterug op boven Nederland en wordt de stroming in de grenslaag zuidoostelijk.

Modelbeoordeling:

De convectie voor vandaag geven in grote lijnen hetzelfde beeld, maar de details verschillen. De onweersbuien die vanochtend in Zeeland vielen zaten niet in de modellen. Verder is de stroming op hoogte diffluent wat mogelijk de oorzaak is dat de buien op de occlusie op dit moment wat deactiveren. Boven het oosten van het land moeten de buien met hogere temperaturen wel weer activeren en dit laten alle modellen zien. De hoogtetrog kan mogelijk ook forcering geven. De CAPE is nu in de EC uitvoer duidelijk lager (MU 400-700 J/kg) dan in de div Harmonie uitvoer (1000-2000 J/kg, in het oosten lokaal boven de 2000 J/kg). In het westen zorgt het binnenstromen van koudere lucht in de grenslaag er al snel voor dat er geen forcering meer is. Net ten zuidwesten van de occlusie geven de verschillende modellen een signaal voor ST of lage SC en dit treedt op dit moment ook langs de zuidwestkust op. Verder laten alle modellen een mistveld tussen de occlusie en het koufront op de Noordzee ontstaan. EC heeft dit signaal heel zwak een buiten onze FIR. HAP1 heeft dit mistveld te uitgebreid. Gezien de zwakke stroming en de vochtige lucht is mist mogelijk, maar de vraag is of dat nog in onze FIR zit of net ten noorden ervan ontstaat. Komende nacht en dinsdagochtend berekent Harmonie bij het koufront in het zuid(oosten) wat neerslag afkomstig van vocht op middelbaar niveau. EC is droger, maar we noemen de kans op wat regen wel.

Wind(stoten):

In de HA40 en HAP1 uitvoer is er in het uiterste oosten (kortdurend) een signaal voor uitschieters rond 40-45 kn. KEPS laat in Gelderland en Overijssel lokaal 30% kans op vlagen boven 75 km/uur zien. HA43 geeft lagere windvlagen en EC geeft nog minder. In de temps zelf zit weinig wind. Windstoten moeten vooral komen van waterloading en/of verdamping. We noemen 35-40 kn in de verwachtingen (60-65 m/uur). Verder is er vanmiddag langs de zuidwestkust af en toe zuidwest 6 Bft.

Bewolking:

Bij de thermische vore Ac en een enkele Cb met een basis van 7000 vt, toppen rond FL250. Bij de occlusie Cb's, toppen rond FL350, in het oosten mogelijk nog wat hoger. Aan de achterzijde van de occlusie lokaaal ST. Wanneer op dinsdag de fronten stationair komen te liggen boven de Duitse Bocht op uitgebreide schaal mogelijk vorming van van ST. Bij het koufront vannacht in het zuidoosten AS 7000 vt en hoger.

Zicht:

In buien vandaag matig tot slecht. Aan de achterzijde van de occlusie in de nacht naar dinsdag boven zee vorming van mist.

Neerslag:

Nabij de thermische een enkele geïsoleerde bui. Bij de occlusie heeft Harmonie een CAPE boven het oosten en zuiden 1000-2000 J/kg. Windschering is overwegend 15-20 kn, dus daar overwegend multicells. Onweer en mogelijk ook hagel. Het voorkeursgebied voor de actiefste buien is dan ook het oosten, waar de temperatuur nog het hoogste oploopt. Komende nacht en dinsdagochtend in het zuid(oost)en nog een zwak neerslagsignaal (overwegend stratiform) bij het koufront.

Temperatuur:

Temperatuurstijging vanmiddag vormt een belangrijke factor voor de zwaarte van de convectie. Als er veel Ac aanwezig blijft, dan loopt de temperatuur in het oosten onvoldoende op om zware convectie vanaf de grond te krijgen.

Sluiten