28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-15 23:32:48 - 2022-05-16 24:00:00

Issued: 15-05-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Noorse Zee heeft een rug boven Polen, aan de zuidwestflank hiervan voert een (zuid)oostelijke stroming warme en droge lucht aan. Aan de westflank van een hoogterug boven Duitsland is in onze omgeving de stroming op hoogte zuid- tot zuidwestelijk. Deze ochtend passeert een thermische vore (theta-w 850 hPa tong), gevolgd door een oude occlusie (band met hoge Td) en een (inactief) koufront (theta-w 850 hPa ongeveer 13 °C, duidelijke hoogtetrog) waarna de stroming ook aan de grond zuidwestelijk wordt. Een hoogtetrog ligt vanmiddag boven Engeland en verplaatst zich vanavond ten noorden van de Wadden als een kleine koudeput naar de Duitse Bocht om dinsdag verder zuidoostwaarts te trekken. De occlusie en het koufront komen dinsdag stationair te liggen boven de Duitse Bocht. Verder bouwt zich dinsdag een nieuwe Z-N georienteerde hoogterug op boven Nederland en wordt de stroming in de grenslaag zuidoostelijk.

Modelbeoordeling:

In de convectie voor maandag zijn er aanzienlijke verschillen bij de relevante details. Een deel van de actuele buiigheid boven Frankrijk ontbreekt in de Harmonie uitvoer, maar dat is gebruikelijk in de eerste uren van de uitvoer. In de EC uitvoer ligt de nadruk op de convectie direct aan de zuidkant van de vore, bij de rest is dat bij de oude occlusie waarbij de nadruk op het oosten ligt, dit is ook duidelijk in de HarmonEps uitvoer. De CAPE is nu in de EC uitvoer duidelijk lager (MU 400-700 J/kg) dan in de div Harmonie uitvoer (1000-2000 J/kg) de hoogste waarden steeds in het oosten. In het westen zorgt het binnenstromen van koudere lucht in de grenslaag er al snel voor dat er geen forcering meer is. Het signaal voor stratus bij de occlusie is boven Nederland klein geworden, maar boven de Duitse Bocht vormt zich dinsdag in de vochtige lucht in alle uitvoer in min of meerdere mate stratus/mist. Gezien de dauwpunten van ca. 11 °C is dit zeker aannemelijk. HAP1 heeft ook een mistveld dat in de nacht boven Engeland ontstaat en dinsdagochtend naar het westen van de FIR trekt. Dit lijkt onrealistisch en dit zien we bij HAP1 wel vaker.

Wind(stoten):

In sommige Harmonie uitvoer is er in het uiterste oosten (kortdurend) een signaal voor uitschieters tot ongeveer 40 kn. In de HarmonEps uitvoer is de kans 10-30%. Windstoten moeten vooral komen van waterloading en in het oosten ook mogelijk verdamping. Ten ZW van de occlusie/koufront een sterk vlagerige ZW-W wind als gevolg van kou-advectie in de grenslaag met uitschieters in Zeeland tot ca. 35 kn. Vanmiddag langs de zuidwestkust af en toe zuidwest 6 Bft.

Bewolking:

Bij de thermische vore Ac en een enkele Cb met een basis van FL120, toppen rond FL250. Vervolgens vanaf het begin van de middag in grofweg de oostelijke helft ontwikkeling van Cb's, toppen rond FL350, in het oosten mogelijk nog wat hoger. Aan de achterzijde van de occlusie vanavond een kleine kans op St op zee. Wanneer op dinsdag de fronten stationair komen te liggen boven de Duitse Bocht vorming van St en mist, in de loop van de dag westwaarts uitbreidend.

Zicht:

In buien vandaag matig tot slecht. Aan de achterzijde van de occlusie de nacht naar dinsdag vorming van mist boven zee. In de loop van dinsdag NNW-waarts verplaatsend.

Neerslag:

Nabij de thermische vore enkele restanten van buien, kleine kans op onweer. Harmonie CAPE nabij de thermische vore/occlusie boven het oosten en zuiden 1000-2000 J/kg. Windschering is overwegend 15-20 kn, dus daar overwegend multicells. Onweer en mogelijk ook hagel. Er is niet veel convergentie meer als trigger, mogelijk nog wel het windfront van de westelijke wind. Wanneer de wind in de grenslaag westelijk wordt is er in het westen en midden geen forcering meer. Het voorkeursgebied voor de actiefste buien is dan ook het oosten, waar de wind pas laat op maandagmiddag westelijk wordt. Hier (De Peel/Achterhoek) kan vandaag lokaal 20-25 mm vallen. Dinsdag in het zuiden nog een zwak neerslagsignaal (overwegend stratiform), dit is dikterugbewolking.

Temperatuur:

Temperatuurstijging vanmiddag vormt een belangrijke factor voor de zwaarte van de convectie. Als er veel Ac aanwezig blijft, dan loopt de temperatuur in het oosten onvoldoende op om zware convectie vanaf de grond te krijgen.

Sluiten