28/06/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-05-15 18:15:20 - 2022-05-16 24:00:00

Issued: 15-05-2022, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Noordzee trekt noordwaarts naar de Noorse Zee. Aan de zuidflank van dit hoog is de stroming oostelijk. Een zuidoost-noordwest georienteerde hoogterug trekt langzaam oostwaarts waardoor de stroming zuid tot zuidwest wordt. Maandagochtend passeert een thermische vore (theta-w 850 hPa tong), gevolgd door een oude occlusie (band met hoge Td) en een (inactief) koufront (theta-w 850 hPa ongeveer 13 °C, duidelijke hoogtetrog) waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Dinsdag bouwt een nieuwe zuid-noord georienteerde hoogterug op boven Nederland en wordt de stroming in de grenslaag zuidoostelijk.

Modelbeoordeling:

Er zit veel te veel mist boven de Noordzee in de Hap1 uitvoer, Harmonie40 uitvoer lijkt vrij goed. In de convectie voor maandag zijn er aanzienlijke verschillen bij de relevante details. Een deel van de actuele buiigheid boven Frankrijk ontbreekt in de Harmonie uitvoer, maar dat is gebruikelijk in de eerste uren van de uitvoer. In de EC uitvoer ligt de nadruk op de convectie direct aan de zuidkant van de vore, bij de rest is dat bij de oude occlusie waarbij de nadruk op het oosten ligt, dit is ook duidelijk in de HarmonEps uitvoer. De CAPE is nu in de EC uitvoer duidelijk lager (MU 400-700 J/kg) dan in de div Harmonie uitvoer (1000-2000 J/kg) de hoogste waarden steeds in het oosten. In het westen zorgt het binnenstromen van koudere lucht in de grenslaag er al snel voor dat er geen forcering meer is. Het signaal voor stratus bij de occlusie is boven Nederland klein geworden, maar boven de Duitse Bocht vormt zich dinsdag in de vochtige lucht in alle uitvoer in min of meerdere mate stratus.

Wind(stoten):

In sommige Harmonie uitvoer is er in het oosten (kortdurend) een signaal voor uitschieters tot ongeveer 45 kn. In de HarmonEps uitvoer is de kans 10-30%. Windstoten moeten vooral komen van waterloading en in het oosten ook mogelijk verdamping. Ten ZW van de occlusie/koufront een sterk vlagerige ZW-W wind als gevolg van kou-advectie in de grenslaag met uitschieters in Zeeland tot ca. 35 kn. Maandagmiddag langs de zuidwestkust zuidwest 6 Bft.

Bewolking:

Bij de thermische vore Ac en een enkele Cb met een basis van FL120, toppen rond FL250. Vervolgens vanaf het begin van de middag in grofweg de oostelijke helft ontwikkeling van Cb's, toppen rond FL350, in het oosten mogelijk nog wat hoger. Vooral in de Duitse Bocht aan de zuidkant van het frontensysteem kans op mist of ST.

Zicht:

Boven de Duitse Bocht is dinsdag mist mogelijk.

Neerslag:

Nabij de thermische vore enkele restanten van buien, kleine kans op onweer. Harmonie CAPE nabij de thermische vore/occlusie boven het oosten en zuiden 1000-2000 J/kg. Windschering is overwegend 15-20 kn, dus daar overwegend multicells. Onweer en mogelijk ook hagel. Er is niet veel convergentie meer als trigger, mogelijk nog wel het windfront van de westelijke wind. Wanneer de wind in de grenslaag westelijk wordt is er in het westen en midden geen forcering meer. Het voorkeursgebied voor de actiefste buien is dan ook het oosten, waar de wind pas laat op maandagmiddag westelijk wordt. Dinsdag in het zuiden nog een zwak neerslagsignaal, dit is dikterugbewolking.

Temperatuur:

Temperatuurstijging maandag vormt een belangrijke factor voor de zwaarte van de convectie, als er veel alto blijft, dan loopt de temperatuur in het oosten onvoldoende op om zware convectie vanaf de grond te krijgen.

Sluiten