01/06/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-18 19:55:09 - 2022-01-19 24:00:00

Issued: 18-01-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een krachtig hoog ligt om 18 UTC net ten zuiden van ons land boven Tsjechië, aan de noordflank hiervan staat een zwakke staat er in onze omgeving een zwakke zuidwestelijke stroming. Met name boven land is de lucht in de grenslaag zeer vochtig. In de loop van de avond verplaatst het centrum van het hoog zich oostwaarts en neemt de zuidwestelijke stroming geleidelijk iets toe. Woensdagochtend trekt er een NO-ZW georienteerde occlusie het noordwesten van de FIR binnen, snel gevolgd door een koufront. De eerste bereikt de noordwestkust aan het einde ochtend, de tweede volgt enkele uren later tezamen met vrij scherpe frontale vore. Achter het koufront draait de stroming naar noordwest en stroomt er maritiem polaire lucht over ons land uit. Woensdagavond passeert er van het noordwesten uit een hoogtetrog, erachter wordt (getransformeerde) maritiem arctische lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Tot aan het koufront van woensdag speelt het weer zich af in de grenslaag. De modellen hebben moeite met de precieze representatie van de mist en stratus, maar zijn qua globale verdeling over het land wel bruikbaar, HA43 geeft de actuele situatie het beste weer. Komende nacht weinig verschillen tussen de Harmonie-uitvoer, EC geeft een te positief beeld. Donderdag overdag tot aan passage van het koufront stijgt de bewolking door een aantrekkende wind lokaal boven 1500 vt, maar wanneer de fronten boven land op elkaar inlopen, zakt de basis op uitgebreide schaal weer onder 500 vt (Harmonie). Pas woensdagmiddag en -avond wordt achter het koufront de St van het noordwesten uit opgeruimd, maar houden de Limburgse Heuvels door stuw een aanhoudende kans op St.

Wind(stoten):

Later vanavond en de nacht naar woensdag 6 Bft boven de Noordzee en geleidelijk ook in de kustdistricten. De nacht naar donderdag op zee en langs de (noord)westkust neemt de wind toe naar 7 Bft en bij buien in de kustgebieden is er kans op windstoten van ca. 65 km/u.

Bewolking:

M.u.v. het zuidoosten (lage) St. In het zuiden in de loop van de nacht in mist ook vorming van St. Donderdag overdag voor de fronten uit nog steeds (lage) St, mogelijk lokaal Sc boven 1500 vt. Wanneer beide fronten op elkaar inlopen daalt in de loop van de middag en avond de wolkenbasis weer. Achter het koufront geen lage bewolking meer. In buien vervolgens Cb's met toppen tot ca. FL100. Pas achter de hoogtetrog neemt de kans op winterse neerslag sterk toe.

Zicht:

Komende nacht in het zuiden (dichte) mist, elders nevel en lokaal mist. Donderdag overdag door een aantrekkende wind verbeteren de zichten, maar kunnen lokaal matig blijven. Achter het koufront buiten de buien om (zeer) goede zichten.

Neerslag:

Tot aan de occlusie droog, bij de fronten regen en motregen. Later woensdagavond van het noorden uit buien, pas in de nacht naar donderdag (achter de hoogtetrog) zien we in het noordoosten een signaal op winterse neerslag, korrelhagel/(natte) sneeuw.

Temperatuur:

Komende nacht in het zuiden van Limburg minima rond -1°C. De nacht naar donderdag landinwaarts rond het vriespunt, in combinatie met enkele winterse buien geeft dit lokaal gladheid. Vaak zie je dat de wegdektemperaturen in een situatie met winterse buien en opklaringen uiteindelijk lager uitvallen dan aanvankelijk berekend.

Sluiten