18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-18 12:04:04 - 2022-01-19 24:00:00

Issued: 18-01-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een krachtig hoog ligt om 12 UTC net ten zuiden van ons land boven Belgiƫ, aan de noordflank hiervan staat een zwakke staat er in onze omgeving een zwakke zuidwestelijke stroming. Met name boven land is de lucht in de grenslaag zeer vochtig. In de loop van de middag en avond verplaatst het centrum van het hoog zich oostwaarts en neemt de zuidwestelijke stroming geleidelijk iets toe., waardoor de stroming zuidwestelijk wordt. Woensdagochtend trekt er een tweetal NO-ZW georienteerde koufronten het noordwesten van de FIR binnen. De eerste bereikt de noordwestkust aan het einde ochtend, de tweede volgt enkele uren later tezamen met vrij scherpe frontale vore. Achter het tweede koufront draait de stroming naar noordwest en stroomt er maritiem polaire lucht over ons land uit. Woensdagavond passeert er van het noordwesten uit een hoogtetrog

Modelbeoordeling:

Tot aan de koufronten van woensdag speelt het weer zich vooral af in de grenslaag. De modellen hebben moeite met de precieze representatie van de mist en stratus, maar zijn qua globale verdeling over het land wel bruikbaar, HAP2 geeft de actuele situatie nog het beste weer. Ook zijn er verschillen in de mate waarin vanmiddag de bewolking in het zuidoosten en boven Belgiƫ oplost, HAP2 is hierin het meest enthousiast. Komende nacht zien we grote verschillen in de grenslaag, HAP2 heeft de meeste stratus en mist, HAP1 en EC het minste, HA43 zit daar precies tussenin, het blijft derhalve ook een kwestie van nowcasten. Pas woensdagmiddag en -avond ruimen de koufronten de stratus en mist van het noordwesten uit op.

Wind(stoten):

Vanaf later vanavond en de nacht naar woensdag 6 Bft boven de Noordzee en geleidelijk ook in de kustdistricten.

Bewolking:

In de noordwestelijke helft een dikke laag stratus, in het westen midden en noorden ook aan de grond. De basis loopt vanmiddag nog maar moeizaam oploopt en later vanmiddag en vanavond zakt de basis vooral in de zuidelijke helft weer en breidt de mist weer uit. In de noordelijke helft lijkt de basis door de toenemende wind juist wat op te lopen, daar komende nacht geleidelijk ook meer Sc-bewolking. Bij en zuidoost van het koufront woensdag overdag veel stratus, achter het koufront Sc/Cu. Later in de avond en in de nacht naar donderdag van het noorden uit geleidelijk meer Cb's, toppen gaan echter niet hoger dan ca. FL100

Zicht:

Actueel in het midden en noordwesten van het land, lokaal nog verkeersbelemmerend. In het zuidwesten nevel, elders goede zichten. Het zicht zal aanvankelijk nog iets verbeteren, maar later vanmiddag en vanavond zullen de zichten met name in de zuidelijke helft van het land weer teruglopen. In de noordelijke helft van het land lijkt het zicht vanavond en vannacht juist wat te gaan oplopen door de toenemende wind. Gezien de grote verschillen tussen de modellen blijft het net als met de stratus ook deels een kwestie van nowcasten. Woensdagmiddag en -avond met een aantrekkende wind en het binnenstromen van drogere maritiem polaire lucht van het noordwesten uit sterk verbeterende zichten.

Neerslag:

Tot aan de koufronten droog, bij de koufronten regen en motregen. Later woensdagavond van het noorden uit buien, pas in de nacht naar donderdag zien we in het noordoosten een signaal op winterse neerslag, korrelhagel/natte sneeuw.

Temperatuur:

HAP2 geeft de temperatuurverdeling het beste weer, met de lagere temperaturen in het gebied met (dichte)mist. Overige modellen hebben te weinig mist/lage stratus en daardoor in deze gebieden te hoge temperaturen.

Sluiten