18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-18 05:20:19 - 2022-01-19 24:00:00

Issued: 18-01-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Het Kanaal staat er in onze omgeving een zwakke noordwestelijke stroming. Een zwak warmtefront ligt boven het oosten van het land, de restanten daarvan verlaten het land vandaag overdag. Ondertussen beweegt het langgerekte hoog langzaam oostwaarts en in de ochtend komt de as boven het zuiden van het land te liggen. In de middag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland, waardoor de stroming zuidwestelijk wordt. In de nacht naar woensdag bereikt een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR, waarachter de stroming noordwestelijk wordt en de aangevoerde luchtsoort van diep-polaire (geleidelijk zelfs arctische) oorsprong is. Dit koufront bereikt woensdag rond het middaguur het noordwesten, verlaat het zuidoosten aan het eind van de middag en wordt kort gevolgd door een tweede koufront.

Modelbeoordeling:

Tot aan de koufronten van woensdag speelt het weer zich vooral af in de grenslaag, waarbij de grote onzekerheid zit in de hoeveelheid bewolking en de vorming van mist in opklaringen. Actueel zitten EC en H40 er het beste op met alleen in het oosten nog Sc/St en elders inmiddels een dikke laag mist. HA43 heeft iets teveel St en HAP1 heeft bijna overal St en nauwelijks mist. In alle modellen maar vooral in HA40 lost de mist vanmiddag niet overal op en elders gaat deze over in St en nevel. HAP1 schetst mijns inziens dan ook een te positief beeld. Het wordt waarschijnlijk een chaotisch beeld en het blijft nowcasten. In de nacht naar woensdag zien we de modellen verder divergeren; de mist en St groeit op veel plaatsen aan en in opklaringen zou nieuwe mist kunnen ontstaan. De gemene deler is wel dat er in de noordelijke helft dan te veel wind staat voor mist en St dus waarschijnlijker is, in de zuidelijke helft geldt dat juist voor mist of St aan dek. Pas woensdagmiddag en -avond ruimen de koufronten de stratus en mist keurig netjes op van het noordwesten uit.

Wind(stoten):

Vanaf later vanavond en de nacht naar woensdag 6 Bft boven de Noordzee en geleidelijk ook in de kustdistricten.

Bewolking:

Nabij het warmtefront Sc en (lage) St. Elders is inmiddels een dikke mistlaag ontstaan die overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften. In de nacht naar woensdag lijkt het noorden de beste papieren te hebben voor Sc/St, in het zuiden staat minder wind en is de kans op opklaringen groter en daarmee ook de kans op mist. Bij en zuidoost van het koufront woensdag overdag veel St, achter het koufront Sc/Cu. Wellicht dat er aan de achterzijde van het koufront ook wat diepere convectieve bewolking kan voorkomen, toppen rond FL100.

Zicht:

Zie ook de modelbeoordeling en het kopje bewolking. Ik ga er vanuit dat de mist vanmiddag niet overal zal oplossen maar op de meeste plaatsen geleidelijk wel overal zal gaan in nevel. In de loop van de avond en nacht naar woensdag in de zuidelijke helft weer een toenemende kans op mist, elders zijn nevel en St waarschijnlijker (door de wind). Verschillen tussen de modellen maken de locatieverwachtingen echter lastig. Woensdagmiddag en -avond met een aantrekkende wind en het binnenstromen van drogere lucht van het noordwesten uit verbeterende zichten.

Neerslag:

Tot aan de koufronten droog, bij de koufronten regen, aan de achterzijde mogelijk buiig van karakter.

Temperatuur:

In mist vanochtend plaatselijk temperaturen dicht bij nul in brede/langdurige opklaringen, door tegenstraling verwachten we geen gladheid meer. In de nacht naar woensdag zien we een soortgelijk scenario maar dan (alleen) in het zuidoosten, dit geeft een kans op gladheid mits het langdurig opklaart.

Sluiten