18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-17 23:50:23 - 2022-01-18 24:00:00

Issued: 17-01-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Het Kanaal staat er in onze omgeving een zwakke noordwestelijke stroming. Een zwak warmtefront ligt boven het oosten van het land, de restanten daarvan verlaten het land vandaag overdag. Ondertussen beweegt het langgerekte hoog langzaam oostwaarts en in de ochtend komt de as boven het zuiden van het land te liggen. In de middag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland, waardoor de stroming zuidwestelijk wordt. In de nacht naar woensdag bereikt een NO-ZW georienteerd koufront het noordwesten van de FIR, waarachter de stroming noordwestelijk wordt en de aangevoerde luchtsoort van diep-polaire (geleidelijk zelfs arctische) oorsprong is. Dit koufront bereikt woensdag rond het middaguur het noordwesten, verlaat het zuidoosten aan het eind van de middag en wordt kort gevolgd door een tweede koufront.

Modelbeoordeling:

Tot aan de koufronten van woensdag speelt het weer zich vooral af in de grenslaag, waarbij de grote onzekerheid zit in de hoeveelheid bewolking en de vorming van mist in opklaringen. Actueel zit EC het best op de bewolking bij het zwakke warmtefront, HA40 en HA43 hebben de bewolking te westelijk en HAP1 heeft bewolking in het hele land. Alle modellen laten vannacht en vanochtend in de brede opklaringen mist ontstaan, wat bij een afnemende wind en Td van 6°C zeer geloofwaardig is. Als EC en HA40 gevolgd worden ontstaat er in de noordwestelijke helft op uitgebreide schaal mist, die overdag hardnekkig zal blijven en lokaal over zal gaan in lage St en nevel. In de andere modellen lost de mist en St op de meeste plaatsen op en blijft de veel Sc aanwezig. In de nacht naar woensdag zien we de modellen verder divergeren, met in HA40 en EC een uitgebreid mistgebied en in de andere modellen veel Sc met alleen in het zuidoosten opklaringen en de vorming van mist. We houden rekening met beide scenario's. Woensdagmiddag en -avond ruimen de koufronten de stratus en mist keurig netjes op van het noordwesten uit.

Wind(stoten):

Vanaf later vanavond en de nacht naar woensdag 6 Bft boven de Noordzee en geleidelijk ook in de kustdistricten.

Bewolking:

Nabij het warmtefront Sc en een toenemende kans op St. Waar het vannacht lang opgeklaard blijft ontstaat er een dikkere mistlaag (en dus lage St), die overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften. In de nacht naar woensdag lijkt de noordwestelijke helft de beste papieren te hebben voor Sc, elders is de kans op opklaringen groter en daarmee ook de vorming van mist. Bij en zuidoost van het koufront woensdag veel St, achter het koufront Sc/Cu. Wellicht dat er aan de achterzijde van het koufront ook wat diepere convectieve bewolking kan voorkomen, toppen rond FL100.

Zicht:

Vannacht en in de ochtend in opklaringen vorming van mistbanken, als het lang opgeklaard blijft ook mist die vandaag overdag mogelijk hardnekkig blijft. De kans daarop lijkt het grootst in het noorden en westen. In de nacht naar woensdag heeft het zuidoosten de grootste kans op mist. Verschillen tussen de modellen maken de locatieverwachtingen lastig. Woensdagmiddag en -avond met een aantrekkende wind en het binnenstromen van drogere lucht van het noordwesten uit verbeterende zichten.

Neerslag:

Tot aan de koufronten droog, bij de koufronten regen, aan de achterzijde mogelijk buiig van karakter.

Temperatuur:

Vannacht temperaturen dicht bij nul in brede/langdurige opklaringen. Het ontstaan van mist houdt verdere afkoeling tegen. In de nacht naar woensdag zien we een soortgelijk scenario maar dan (alleen) in het zuidoosten, dit geeft een kans op gladheid mits het langdurig opklaart.

Sluiten