18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-17 16:06:30 - 2022-01-18 24:00:00

Issued: 17-01-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Het Kanaal staat er in onze omgeving een noordwestelijke stroming. Een zwak warmtefront ligt boven het midden van het land en neemt verder in betekenis af. Onderwijl kantelt dit en komt in de avond en nacht N-Z waarts boven het oosten van het land te liggen. De restanten verlaten dinsdag overdag het oosten van het land. Ondertussen beweegt het hoog langzaam oostwaarts en dinsdagmiddag komt de rugas boven het zuiden van het land te liggen. Dinsdagmiddag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland, waardoor de stroming zuidwestelijk wordt.

Modelbeoordeling:

Het aandachtspunt voor de komende 36 uur is de vorming van mist en in hoeverre deze dinsdag overdag hardnekkig blijft. Het idee is dat vannacht in gebieden met opklaringen op uitgebreide schaal mist ontstaat. Actueel zit EC het best op de bewolking, zij het iets te oostelijk. De Harmonie-uitvoer heeft over het algemeen te veel Sc, op HA40 na. Alle modellen laten later vanavond en vannacht in opklaringen mist ontstaan, wat bij een afnemende wind en Td van 6 °C zeer geloofwaardig is. Kortom, als EC (en in mindere mate HA40) gevolgd wordt ontstaat er vannacht in het westen en noorden op uitgebreide schaal mist. Deze blijft overdag hardnekkig en gaat lokaal over in lage St en nevel. De nacht naar woensdag lijkt een tweedeling te worden van (lage) St, nevel en mist in de noordwestelijke helft en in het zuidoosten opklaringen (er stroomt drogere lucht binnen) en lokaal enkele mistbanken.

Wind(stoten):

Dinsdagavond ten noorden van de Wadden toenemend naar 6 Bft.

Bewolking:

Sc-velden, nabij het warmtefront een toenemende kans op St. Waar het komende nacht opklaart bij vorming van mist ook lage St, die dinsdag overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften.

Zicht:

In de avond en nacht naar dinsdag in opklaringen vorming van mistbanken, later mogelijk ook mist, die dinsdag overdag mogelijk hardnekkig blijft. De kans daarop lijkt het grootst in het noorden en westen. Verschillen tussen de modellen maken de locatieverwachtingen lastig.

Neerslag:

Vanavond in het zuidoosten lokaal nog motregen, daarna tot woensdagmiddag droog.

Temperatuur:

De nacht naar dinsdag temperaturen dicht bij nul in opklaringen. Het ontstaan van mist houdt verdere afkoeling tegen. Dit geeft een kleine kans op gladheid op koude punten, bruggen en viaducten, mits het langdurig opklaart. In de nacht naar woensdag in het zuidoosten temperaturen rond nul.

Sluiten