18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-17 11:08:16 - 2022-01-18 24:00:00

Issued: 17-01-2022, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Ierland staat er in onze omgeving een westelijke stroming. We bevinden ons in de maritiem polaire lucht. Een volgend frontaal systeem ligt boven het noorden van het land en de Noordzee en beweegt zuidoostwaarts. Het zwakke warmtefront ligt boven het midden van het land en neemt verder in betekenis af. Het eveneens zwakke NW-ZO georienteerde koufront ligt en beweegt nog wat zuidwaarts. Onderwijl kantelt dit en komt in de avond en nacht N-Z waarts boven het oosten van het land te liggen. De restanten verlaten dinsdag overdag het oosten van het land. Ondertussen beweegt het hoog langzaam oostwaarts en dinsdagmiddag komt de rugas boven het zuiden van het land te liggen. Dinsdagmiddag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland.

Modelbeoordeling:

De grenslaag blijft ook deze periode weer het belangrijkste aandachtspunt. Actueel ST boven het zuidoosten. HAP1 en HAP43 even de werkelijkheid aardig weer. De modellen laten het in de loop van de middag en avond in het westen in verschillende mate opklaren. Daar waar dit gebeurt, tonen ze allen mist. Hierin wel behoorlijke detailverschillen. Deze mist zal dinsdag maar zeer moeizaam oplossen. Dit laten wel alle modellen weer zien. Daar waar opklaringen voorkomen, ontstaat mist.

Wind(stoten):

Vandaag 6 Bft in de noordelijke kustdistricten, boven de Noordzee eerst ook 7 Bft. In de loop van de middag en avond afnemend.

Bewolking:

Sc-velden, in het uiterste zuidoosten nog ST. Bij het koufront een enkele TCu (toppen ca. 6000 vt) en lokaal lage bewolking. Waar het komende nacht opklaart bij vorming van mist ook lage St, die dinsdag overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften. Ook bij de frontale restanten in het oosten en zuidoosten een toenemende kans op St, in Zuid-Limburg opnieuw geholpen door stuw.

Zicht:

In de polaire lucht aanvankelijk goede zichten, in neerslag soms teruglopend. In de avond en nacht naar dinsdag in opklaringen vorming van mistbanken, later mogelijk ook mist, die dinsdag overdag mogelijk hardnekkig blijft. De kans daarop lijkt het grootst in het noorden en westen. Verschillen tussen de modellen maken de locatieverwachtingen lastig.

Neerslag:

Nabij het warmtefront in het oosten mogelijk wat lichte (mot)regen en nabij het volgende koufront tevens kans op een ingebedde lichte bui. Verder geen grote hoeveelheden de komende 36 uur.

Temperatuur:

Komende nacht temperaturen dicht bij nul in opklaringen. Het ontstaan van mist houdt verdere afkoeling tegen. Dit geeft een kleine kans op gladheid op koude punten, bruggen en viaducten, mits het langdurig opklaart. In de nacht naar woensdag in het zuidoosten temperaturen onder nul.

Sluiten