18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-17 05:34:38 - 2022-01-18 24:00:00

Issued: 17-01-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Ierland staat er in onze omgeving een westelijke stroming. Een koufront heeft het uiterste zuiden en zuidoosten verlaten, waarmee we in minder vochtige maritiem polaire lucht terecht zijn gekomen. Een volgend frontaal systeem ligt boven de Noordzee en beweegt eveneens zuidoostwaarts. Het warmtefront heeft inmiddels het noorden bereikt en trekt oplossend zuidwaarts over ons land, het eveneens afzwakkende NW-ZO georienteerde koufront bereikt in de loop van de ochtend het noordoosten en oosten van de FIR en blijft daar vanaf de middag slepen. De oriëntatie kantelt daarbij in de avond en nacht naar N-Z. De restanten verlaten dinsdag overdag het oosten van het land. Ondertussen beweegt het hoog langzaam oostwaarts en dinsdagmiddag komt de rugas boven het zuiden van het land te liggen. Dinsdagmiddag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland.

Modelbeoordeling:

De grenslaag blijft ook deze periode weer het belangrijkste aandachtspunt. In grote lijnen komen de modellen inmiddels beter overeen met elkaar en ook met de werkelijkheid. De brede opklaringen zijn gekomen en de stratus heeft zich inmiddels beperkt tot het uiterste zuidoosten. We gaan er vanuit dat de stratus nog lang zal blijven stuwen in Zuid-Limburg. In brede opklaringen zou de komende uren in het zuiden nog nevel kunnen ontstaan, de kans op mist lijkt inmiddels erg klein, al laten de Harmonies nog wel steeds een signaal zien. De stratus boven België laat EC vooral goed zien en zou vanochtend het uiterste zuiden en Limburg aan kunnen doen. Vanavond en komende nacht zien we de verschillen toenemen, het gevolg van verschillen in de positie van en de hoeveelheid bewolking bij het front. Waar het opklaart ontstaat dan op uitgebreide schaal mist, waarschijnlijk in het westen en noordwesten, die dinsdag overdag vervolgens slechts moeizaam zal oplossen.

Wind(stoten):

Vandaag 6 Bft in de noordelijke kustdistricten, boven de Noordzee eerst ook 7 Bft. In de loop van de middag en avond afnemend.

Bewolking:

Sc-velden, in het uiterste zuiden en zuidoosten vanochtend kans op St vanuit België, mogelijk dat de St in Zuid-Limburg door stuw langer aanwezig blijft. Nabij het volgende koufront een enkele TCu (toppen ca. 6000 vt) en lokaal lage bewolking. Waar het komende nacht opklaart bij vorming van mist ook lage St, die dinsdag overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften. Ook bij de frontale restanten in het oosten en zuidoosten een toenemende kans op St, in Zuid-Limburg opnieuw geholpen door stuw.

Zicht:

In het zuiden aanvankelijk lokaal matig, mogelijk slecht, zicht, spoedig oplossend. In Zuid-Limburg kan dit door stuw langer duren. Verder in de polaire lucht aanvankelijk goede zichten. In de avond en nacht naar dinsdag in opklaringen vorming van mistbanken, later mogelijk ook mist, die dinsdag overdag mogelijk hardnekkig blijft. De kans daarop lijkt het grootst in het noorden en westen.

Neerslag:

Nabij het warmtefront in het oosten mogelijk wat lichte (mot)regen en nabij het volgende koufront tevens kans op een ingebedde lichte bui. Verder geen grote hoeveelheden de komende 36 uur.

Temperatuur:

Komende nacht een kleine kans op gladheid op koude punten, bruggen en viaducten, mits het langdurig opklaart.

Sluiten