18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-16 23:41:35 - 2022-01-17 24:00:00

Issued: 16-01-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven Ierland staat er in onze omgeving een westelijke stroming. Een ONO-WZW georiƫnteerd koufront boven het rivierengebied trekt zuidoostwaarts en zal in de tweede helft van de nacht het uiterste zuidoosten verlaten. Daarachter wordt drogere maritiem polaire lucht aangevoerd. Een volgend frontaal systeem ligt boven de Noordzee en beweegt eveneens zuidoostwaarts. Het warmtefront bereikt het noorden in de loop van de nacht en trekt oplossend zuidwaarts over ons land, het eveneens afzwakkende koufront bereikt in de loop van de ochtend het noordoosten en oosten van de FIR en blijft daar vanaf de middag slepen. De oriƫntatie kantelt daarbij in de avond en nacht naar N-Z. De restanten verlaten dinsdag overdag het oosten van het land. Ondertussen beweegt het hoog langzaam oostwaarts en dinsdagmiddag komt de rugas boven het zuiden van het land te liggen. Dinsdagmiddag verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder oostwaarts naar Duitsland.

Modelbeoordeling:

De grenslaag blijft ook deze periode (helaas) weer het belangrijkste aandachtspunt. Mijns inziens zitten HAP1 en H43 er momenteel het beste op, zowel wat betreft de stratus in het zuidoosten als de wolkenvelden en opklaringen boven de Noordzee. Verschil is wel dat HA43 de opklaringen makkelijker het land in laat trekken, iets dat we momenteel toch wel zien gebeuren, de opklaringen zijn wel te breed. In HAP1 blijft het overwegend bewolkt. HA40 en EC hebben sowieso te weinig bewolking. We gaan er vanuit dat de stratus nog lang zal blijven stuwen in het (uiterste) zuidoosten en dat er elders wel brede opklaringen komen waarin dan ook weer mist zou kunnen ontstaan, gezien de wind is een combinatie van nevel en lage stratus ook mogelijk. Vanavond en komende nacht zien we de verschillen toenemen, het gevolg van verschillen in de positie van en de hoeveelheid bewolking bij het front. Waar het opklaart ontstaat dan op uitgebreide schaal mist, waarschijnlijk in het westen en noordwesten, die dinsdag overdag vervolgens slechts moeizaam zal oplossen.

Wind(stoten):

Vandaag 6 Bft in de noordelijke kustdistricten, boven de Noordzee eerst ook 7 Bft. In de loop van de middag en avond afnemend.

Bewolking:

Zuidoost van en bij het koufront St, noordwest van het koufront Sc-velden. Mogelijk dat de St in Zuid-Limburg door stuw langer aanwezig blijft. Nabij het volgende koufront een enkele TCu (toppen ca. 6000 vt) en lokaal lage bewolking. Waar het komende nacht opklaart bij vorming van mist ook lage St, die dinsdag overdag slechts moeizaam/gedeeltelijk zal oplossen/liften. Ook bij de frontale restanten in het oosten en zuidoosten kans op St, in Zuid-Limburg opnieuw geholpen door stuw.

Zicht:

Nabij en zuidoost van het koufront matig, lokaal slecht zicht. In Zuid-Limburg is door stuw mist ook niet uitgesloten. Achter het koufront in de polaire lucht aanvankelijk goede zichten, maar in brede opklaringen is er in de zuidoostelijke helft toch wel weer kans op nevel of een ondiepe mistbank. In de avond en nacht naar dinsdag in opklaringen vorming van mistbanken, later mogelijk ook mist, die dinsdag overdag mogelijk hardnekkig blijft.

Neerslag:

Bij en net achter het koufront lokaal lichte (mot)regen. Nabij het warmtefront lichte (mot)regen en nabij het volgende koufront tevens kans op een ingebedde lichte bui. Verder geen grote hoeveelheden de komende 36 uur.

Temperatuur:

Vannacht en komende nacht een kleine kans op gladheid op koude punten, bruggen en viaducten, mits het langdurig opklaart. HA40 (waar het gladheidsmodel mee rekent) heeft wel de meeste en breedste opklaringen.

Sluiten