18/05/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-16 17:17:59 - 2022-01-17 24:00:00

Issued: 16-01-2022, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordflank van hoge druk van Ierland naar het westen van Frankrijk staat er in onze omgeving een west- tot noordwestelijke stroming. Een tong van hogere theta-w waarden boven het zuiden en zuidoosten trekt langzaam oostwaarts. Een ONO-WZW georiƫnteerd koufront ten noord(west)en van de Wadden bereikt spoedig ons land en trekt vanavond en het eerste deel van de komende nacht zuidoostwaarts over ons land, waarna we in drogere maritiem polaire lucht terecht komen. Een volgend frontaal systeem, nu nog aanwezig boven de Atlantische Oceaan, staat op het programma voor maandag. Het warmtefront bereikt het noorden al vroeg in de ochtend en trekt oplossend zuidwaarts over ons land, het eveneens afzwakkende koufront komt maandagmiddag boven het noordoosten en oosten van de FIR en blijft in de avond boven het oosten slepen.

Modelbeoordeling:

De grenslaag blijft het belangrijkste aandachtspunt, vooral landinwaarts. HA43 presteert behoorlijk goed, hoewel de allerslechtste condities een beetje overdreven lijken. HAP1 berekent veel te veel St, mede vanwege een onjuist uitgangspunt (een advectief mistgebied vanuit Engeland dat er niet zat).

Wind(stoten):

Toenemende kans op 6 Bft in de kustdistricten. Komende nacht en maandagochtend boven het (noord)oosten van de Noordzee ook 7 Bft, daarna een afnemende wind.

Bewolking:

Bij de theta-w tong op uitgebreide schaal (lage) St. Nabij het koufront lokaal St en TCu (toppen ca. 8000 vt). Pas na passage van het koufront verdwijnt de St in het zuid(oost)en. De nacht naar maandag vooral in het westen enkele (brede) opklaringen, verder overdag in het oosten nabij beide frontale systemen kans op St in neerslag en in de Limburgse heuvels ook aanhoudend door stuw. Verder nabij het koufront opnieuw een enkele TCu (toppen ca. 6000 vt).

Zicht:

Bij de theta-w tong in nevel matig tot slechte zichten en mogelijk mist (advectief vanuit Belgiƫ). Nabij het koufront in neerslag matig, zeer lokaal slecht zicht. Achter het koufront in de polaire lucht goede zichten, in de Limburgse heuvels mogelijk aanhoudend nevelig. Dinsdagavond weer kans op nevel en in opklaringen een enkele mistbank.

Neerslag:

Bij het koufront lichte (mot)regen en een enkele ingebedde bui. Achter het koufront in het noordoosten nog kans op een enkele lichte bui. Maandag nabij het warmtefront lichte (mot)regen en nabij het koufront tevens kans op een ingebedde lichte bui. Verder geen grote hoeveelheden de komende 36 uur.

Temperatuur:

Maandag- en dinsdagochtend een kleine kans op gladheid op koude punten, bruggen en viaducten, mits het langdurig opklaart. HA40 (waar het gladheidsmodel mee rekent) heeft wel de meeste en breedste opklaringen.

Sluiten