21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-15 12:44:55 - 2022-01-16 24:00:00

Issued: 15-01-2022, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven Duitsland met een rug tot over het noordoosten van ons land trekt oostwaarts weg. Hierdoor wordt de stroming in ons aandachtsgebied geleidelijk zuidelijk, later zuidwestelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk in de grenslaag iets droger. Een hoogtelaag, west van Bretagne trekt over het zuiden van Engeland naar onze omgeving en passeert ons land in de ochtend. Een golvend koufront dat zich nu nog ruim ten westen van Groot-Brittannië bevindt, trekt oostwaarts en bereikt zondag aan het eind van de middag het noordwesten van ons land. In de de avond trekt het front zuidoostwaarts over ons land.

Modelbeoordeling:

Het weer in het aandachtsgebied speelt zich aanvankelijk voornamelijk af in de grenslaag. Actueel zit geen van de modellen er goed op. De trend met verbeterende condities zien we in alle modellen terug en begint nu ook in de waarneming boven België zichtbaar te worden. Het gaat allemaal wel langzamer dan de modellen ons voorschotelen. Het blijft vooral nowcasten. Op nadering van de hoogtetrog zien we enkele buien (TCu) ontstaan. Mogelijk hebben EC en HAP2 te weinig lichte buien.

Wind(stoten):

Voor het koufront uit dat zondag het noorden van de FIR binnentrekt trekt de wind aan naar 6 Bft, wellicht dat de noordwestelijke kustdistricten daar mee te maken krijgen.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal St, veelal beneden 500 vt. Later vandaag van het zuiden uit deels brekend maar vooral in de noordelijke helft en in het westen waarschijnlijk hardnekkig. Voor de hoogtetrog uit Sc en mogelijk ook nog wat St. Bij de hoogtetrog verder landinwaarts vermoedelijk opnieuw vorming van St en bij buien TCu met toppen FL070, in het zuiden lokaal tot FL100 (Cb's). Verder Bij het koufront van zondag Sc, lokaal St, toppen FL100.

Zicht:

Boven land op veel plaatsen nevel en mist.Geleidelijk moeten de zichten van het zuiden uit deels verbeteren. Boven zee aanvankelijk lokaal nevel en/of mist. Vanavond en komende nacht kan er in het oosten van het land opnieuw nevel/mist ontstaan in de opklaringsgebieden.

Neerslag:

Lokaal wat lichte motregen. Op nadering van en bij de de hoogtetrog regenbuien. De neerslag lijkt boven land een meer stratiform karakter te krijgen. Bij het koufront van zondag wat lichte regen (stabiele opbouw).

Temperatuur:

Waar het opklaart komende nacht Tn<0°C. Tweg kan dan mogelijk ook onder nul komen wat in het binnenland regionaal een geringe kans op bevriezingsgladheid oplevert.

Sluiten