21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-14 15:39:40 - 2022-01-15 24:00:00

Issued: 14-01-2022, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt van de Alpen naar Engeland. De as van dit hogedrukgebied schuift vanavond en vannacht langzaam noordoostwaarts over ons land en kantelt naar een oriëntatie van zuid naar noord. De stroming in onze omgeving is hierdoor aanvankelijk noord van de rugas noordwestelijk en in de grenslaag is de atmosfeer vochtig en stabiel van opbouw. Achter de rugas wordt de stroming zuidwestelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk iets droger. Een OZO-WNW georiënteerd koufront boven het noorden trekt geleidelijk zuidwaarts en wordt vanavond en vannacht stationair boven het noordoosten van ons land en trekt vervolgens morgen overdag als warmtefront weer noordoostwaarts weg. Een hoogtelaag boven het westen van de Golf van Biskaje trekt via Het Kanaal naar het westen van Nederland, waar het zondagochtend als hoogtetrog arriveert. Deze hoogtetrog (T500 tussen -25 en -30°C) trekt zondagochtend oostwaarts over het land. Een golvend koufront dat nu nog ten westen van Ierland ligt bereikt zondag aan het einde van de ochtend het uiterste noorden van de FIR.

Modelbeoordeling:

Het weer in het aandachtsgebied speelt zich voornamelijk af in de grenslaag. HAP1 is veel te negatief, HAP2 en EC veel te positief boven zee. Harmonie43 zit er dan nog het beste op, al is de schaal waarop mist optreedt bij onze oosterburen in werkelijkheid minder groot. Ook is er in Twente en de Achterhoek nog niet zoveel mist aanwezig. We zien nu al af en toe dat de bewolking nabij het koufront (dat uiteindelijk weer als warmtefront wegtrekt als de stroming naar zuid omgaat) "aan het dek" komt en de mistkansen lijken daar dan ook het grootst te zijn voor de komende periode. Elders valt het ook zeker niet lokaal uit te sluiten, met nog een iets grotere kans voor het zuidwesten waar mist advectief vanuit België kan binnenrollen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het mistgebied actueel mogelijk kleiner is dan alle modellen zeggen. Tegelijkertijd zien we de kansen vanuit het Duitse deelgebied Noordrijn-Westfalen afnemen als er vanuit daar droge lucht binnenstroomt (lijwerking Sauerland). Alle modellen hebben dat effect erin zitten. Actueel wordt er al heel lokaal zeer lichte motregen gemeld. Alleen HAP1 geeft een signaal en we blijven ervan uitgaan dat er nabij het front wat (mot)regen kan vallen. Op nadering van de hoogtetrog zien we enkele buien (TCu) ontstaan. Waarschijnlijk hebben EC en HAP2 er te weinig en zit Harmonie43 er veel beter op.

Wind(stoten):

Voor het koufront uit dat zondag het noorden van de FIR binnentrekt trekt de wind aan naar 6 Bft, wellicht dat de noordwestelijke kustdistricten daar mee te maken krijgen.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal St 500-1000 vt, lokaal iets daarboven en op meerdere plaatsen eronder. De komende uren zal de basis met name bij het koufront/warmtefront steeds lager worden. Morgen overdag stijgt de wolkenbasis ten zuiden van het front naar Sc-niveaus. Voor de hoogtetrog uit Sc, bij buien TCu met toppen FL070. Bij het koufront van zondag Sc 1000-1500 vt, toppen FL100.

Zicht:

Vooral bij het koufront/warmtefront toenemende kans op mist. Ook het zuidwesten van het land heeft een grotere kans, met name door advectieve mist vanuit België. Elders vooral lokaal kans. Overdag oplossend. Zaterdagavond kan er in het oosten van het land opnieuw mist ontstaan, wat dan het dichtst bij de rug en vochtige lucht ligt.

Neerslag:

Vooral op nadering van en bij het koufront wat lichte coalescentie (mot)regen. Op nadering van en bij de de hoogtetrog regenbuien. Bij het koufront van zondag regen (stabiele opbouw).

Temperatuur:

Vannacht in het uiterste zuidoosten Tn<0°C, in de nacht naar zondag in het oosten.

Sluiten