21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-14 11:08:21 - 2022-01-15 24:00:00

Issued: 14-01-2022, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt NW-ZO georienteerd van Engeland, via Belgiƫ richting de Alpen. De as van dit hogedrukgebied schuift vanavond en vannacht langzaam noordoostwaarts over ons land en kantelt iets waardoor morgen Z-N georienteerd over Duitsland ligt. De stroming in onze omgeving is hierdoor aanvankelijk noord van de rugas noordwestelijk en in de grenslaag is de atmosfeer vochtig en stabiel van opbouw. Achter de rugas wordt de stroming zuidwestelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk iets droger. Een NW-ZO georiƫnteerd koufront boven de Noordzee trekt geleidelijk zuidwaarts en wordt vanavond en vannacht stationair over het noordoosten van ons land en trekt vervolgens morgen overdag als warmtefront weer noordoostwaarts weg.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer in het aandachtsgebied speelt zich voornamelijk af in de grenslaag. Op EC na geven alle modellen mist en stratus boven ons land, maar de exacte vorm en afmeting van de stratus/mist-gebieden en de posities ervan verschillen in de modellen onderling. Als indicatie goed bruikbaar maar nowcasting blijft geboden. EC heeft veel te weinig stratus/mist en is daarmee in deze situatie niet bruikbaar.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie ook modelbeoordeling. HA40 geeft het beeld momenteel redelijk goed weer, met SC boven de noordelijke helft van het land en een opklaringsgebied boven het noordwesten van de Noordzee. In het zuiden van de Noordzee en bij het koufront komt echter ook stratus voor, wat dit model onderschat. Alle modellen laten verder de lage stratus vanmiddag verder naar het zuidoosten bewegen, waarna vanavond, vannacht en morgenochtend de lage stratus zich weer over het land uitbreidt. Alle modellen laten de stratus vervolgens morgen in de loop van de dag noordoostwaarts wegtrekken. HAP1 geeft echter morgen later op de dag stratusbewolking van de westelijke Noordzee die het land op trekt. Dit geven de andere modellen in mindere mate aan. HAP1 zal in deze situatie waarschijnlijk te veel stratus het land op komen. Waarschijnlijk gaat dit boven land vrij snel over in SC.

Zicht:

Zie modelbeoordeling. Ook hier lijkt HA40 het mistgebied vandaag het beste te verwachten. Vanavond en vannacht weer uitbreiding van het mistgebied.

Neerslag:

Vooral op nadering van en bij het koufront wat lichte coalesentie (mot)regen. Alleen HAP1 geeft dit in de plaatjes weer, maar in de progtemps laten alle modellen een indicatie zien. Condities beperkend zal het waarschijnlijk niet zijn.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden, modellen kunnen gevolgd worden.

Sluiten