21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-14 04:40:49 - 2022-01-15 24:00:00

Issued: 14-01-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via Belgiƫ richting de Alpen en verandert vandaag nauwelijks. Zaterdag verplaatst het centrum zich langzaam naar Duitsland. De stroming in onze omgeving wordt hierdoor (noord)westelijk. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel. Een oost-west georiƫnteerd koufront trekt geleidelijk zuidwaarts over de Noordzee en wordt vanavond net ten of over het uiterste noordoosten van ons land verwacht. Vanaf de nacht naar zaterdag beweegt het als warmtefront noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer in het aandachtsgebied speelt zich voornamelijk af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus boven ons land, maar de exacte afmetingen en posities verschillen in de modellen onderling. Als indicatie goed bruikbaar maar nowcasting blijft geboden. Uitschieter is EC, dit model heeft veel te weinig ST/FG en is daarmee in deze situatie nagenoeg onbruikbaar. Alle Harmonies hebben teveel stratus Boven het noorden van het land en boven de Noordzee.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Met uitzondering van het noorden, min of meer noord van een lijn Alkmaar-Hoogeveen, op uitgebreide schaal stratus. In de loop van de dag wordt de St van het noorden uit, op nadering van het koufront, iets zuidwaarts gedrongen. In het zuidoosten blijft deze hardnekkig aanwezig. Bij en vlak voor het koufront weer stratus 500-1000 vt en SC velden 1500-2500 vt. In de loop van zaterdag verdwijnt de stratus grotendeels.

Zicht:

Zuid van de bij bewolking beschreven lijn mist, op meerdere plaatsen ook dichte mist. Verder lokaal nevel. De mist lijkt in het zuiden, dichter bij het hoog, ook overdag stand te kunnen houden, net als de afgelopen dag. In de loop van zaterdag lost de mist grotendeels op.

Neerslag:

Vooral op nadering van en bij het koufront wat lichte coalesentie motregen. Zal niet veel voorstellen.

Temperatuur:

Komende nacht in het zuiden van Limburg kans op lichte vorst. Wegen zijn droog, de wegdektemperatuur kan daar net onder nul komen, op gevoelige plekken is condensatiegladheid mogelijk.

Sluiten