21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-14 00:09:03 - 2022-01-15 24:00:00

Issued: 14-01-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via België richting de Alpen en verandert vandaag nauwelijks. Zaterdag verplaatst het centrum zich langzaam naar Duitsland. De stroming in onze omgeving wordt hierdoor (noord)westelijk. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel. Een oost-west georiënteerd koufront trekt geleidelijk zuidwaarts over de Noordzee en kantelt in een zuidoost-noordwest oriëntatie. Vrijdagavond komt het buigpunt van het front net ten noordoosten van ons land te liggen en beweegt het als warmtefront noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer in het aandachtsgebied speelt zich voornamelijk af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus boven ons land, maar de exacte afmetingen en posities verschillen in de modellen onderling. Als indicatie goed bruikbaar maar nowcasting blijft geboden. Uitschieter is EC, dit model heeft veel te weinig ST/FG en is daarmee in deze situatie nagenoeg onbruikbaar. Har43 lijkt op dit moment het best op de actualiteit te zitten.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal St, pas op vrijdag wordt de St van het noorden uit zuidwaarts gedrongen (op nadering van het koufront). Boven de Noordzee wordt onder de subsidentie inversie continu St aangemaakt ten gevolgd van de relatief hoge zeewatertemperatuur met onderin een licht onstabiele opbouw. Bij de nadering van het koufront SC velden 1500-2500 vt.

Zicht:

Vooral in de zuidelijke helft van het land mist, verder met name in de nacht en ochtend nevel. De mist lijkt in het zuiden, dichter bij het hoog, ook overdag regionaal stand te kunnen houden, net als vandaag.

Neerslag:

Vooral op nadering van en bij het koufront wat lichte coalesentie motregen. Zal niet veel voorstellen.

Temperatuur:

Vannacht in het zuiden van Limburg in de opklaringen kans op lichte vorst. Wegen zijn droog, dus gladheid wordt niet verwacht, ondanks dat de wegdektemperatuur net onder nul kan komen.

Sluiten