18/08/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-13 17:53:16 - 2022-01-14 24:00:00

Issued: 13-01-2022, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via België richting de Alpen en verandert vandaag nauwelijks. Morgenavond ligt de kern boven Duitsland. De stroming in onze omgeving is hierdoor (noord)westelijk. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel. Een oost-west georiënteerd koufront trekt geleidelijk zuidwaarts over de Noordzee en kantelt in een zuidoost-noordwest oriëntatie. Vrijdagavond komt het buigpunt van het front net ten noordoosten van ons land te liggen.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer speelt zich in onze omgeving af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus boven ons land, maar verschillen in de precieze grens van dit gebied. EC is veel te positief en onderschat de mist en stratus. HAP1 overschat het slechte zicht en de stratus en heeft ook te veel stratus in het noordelijke deel van de FIR. HA43 lijkt er nog steeds het beste op te zitten. Het blijft echter nowcasten.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Vooral boven land St met in het noord(west)en en aanvankelijk ook het uiterste zuiden van Limburg opklaringen. Er lijkt ook nieuwe St aangemaakt te worden, vermoedelijk door een subtiele toename van de strijklengte/verblijftijd van de lucht boven de Noordzee.

Zicht:

Vooral in de zuidelijke helft van het land mist, verder met name in de nacht en ochtend nevel. De mist lijkt in het zuiden, dichter bij het hoog, ook overdag regionaal stand te kunnen houden, net als vandaag.

Neerslag:

Hooguit zeer lokaal wat lichte motregen uit wat dikkere St/Sc. Dit lijkt met name op het koufront het geval.

Temperatuur:

Vannacht in het zuiden van Limburg in de opklaringen kans op lichte vorst. Wegen zijn droog, dus gladheid wordt niet verwacht, ondanks dat de wegdektemperatuur net onder nul kan komen.

Sluiten