29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-13 10:08:22 - 2022-01-14 24:00:00

Issued: 13-01-2022, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via Belgiƫ richting de Alpen en verandert vandaag nauwelijks. Morgenavond ligt de kern boven Duitsland. De stroming in onze omgeving is hierdoor (noord)westelijk en voert maritiem polaire lucht aan. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer speelt zich in onze omgeving af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus over ons land, maar verschillen in de precieze grens van dit gebied. EC is veel te positief en onderschat de mist en stratus en heeft alleen mist en stratus in een strook die loopt van Zeeland naar Drenthe. HAP1 overschat het slechte zicht en de stratus en heeft ook stratus in het westelijk deel van de Noordzee; wat er nu niet zit. HA43 lijkt er momenteel het beste op te zitten. Het blijft dus de hele dag en morgen nowcasten.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie ook modelbeoordeling. Alle modellen geven aan dat het noordwesten en het uiterste zuidoosten geleidelijk kans krijgen op enkele opklaringen en dat in het noorden de basis van de stratus iets stijgt, (HA40 laat dit in de noordwestelijke helft zelfs naar SC niveau gaan of gedeeltelijk helemaal oplossen). HA43 lijkt er momenteel het beste op te zitten. Er komen verder enkele flarden ST/lage SC op de noordelijk Noordzee voor. Modellen geven aan dat dit zich vooral in de Duitse Bocht verder moet ontwikkelen. Hierin laat HAP1 de meeste bewolking ontstaan en HA40 het minst, de waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen. In het uiterste zuidoosten kan het lokaal tijdelijk verbeteren.

Zicht:

In de zuidoostelijk helft van het land zit momenteel nog mist, in het noordwesten nevel en dit wordt het beste door HA43 weergegeven. Alleen komt in Limburg ook mist voor, wat de modellen niet goed weergeven. Door naar de observaties/satelliet te kijken lijkt de dit wel te verbeteren de komende uren. Op de Noordzee (behalve vlakbij de kust) zijn de zichtcondities goed. Vanavond geven alle modellen grofweg hetzelfde beeld van het verslechteren van de condities. Morgen in de loop van de dag laten ze allemaal vanuit het noorden de zichten weer verbeteren. De grote lijnen van dit beeld kunnen dus gevolgd worden.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

EC geeft over het algemeen, door de onderschatting van de bewolking, te hoge maxima en te lage minima. Te zien is, dat in de noord(west)elijke helft van het land waar de bewolking minder dik wordt en waar de basis iets stijgt, dat de temperatuur inmiddels flink aan het stijgen is; alle harmonie modellen hebben dit redelijk te pakken.

Sluiten