21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-13 05:05:26 - 2022-01-14 24:00:00

Issued: 13-01-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via België richting de Alpen en verandert nauwelijks. Aan de noordkant van het hoog is de stroming, dus in onze omgeving, vandaag en morgen zwak zuidwestelijk en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer speelt zich bij het hoog af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus maar hebben zoals te doen gebruikelijk veel moeite met de juiste ruimtelijke verdeling ervan. ook onderling zijn er verschillen. Nowcasting dus. Vanwege de relatief hogere zeewatertemperatuur zijn de grenslaag prikelen gereserveerd voor boven land, dit wordt in de modellen wel goed weergegeven.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie ook modelbeoordeling. Actueel groot gebied met stratus beneden de 500 vt en mist. In het uiterste noorden en noordwesten ook opklaringen en betere condities. Ook overdag lijkt dit scenario grotendeels behouden met een mogelijke uitbreiding van het gebied met betere condities iets verder landinwaarts. Aandachtspunt blijft ook de St/Sc boven de Duitste Bocht en in hoeverre deze zich zullen uitbreiden richting het noorden van ons land, de modellen laten hierin uiteenlopende oplossingen zien. Een groot deel van het land, vrijwel de gehele zuidoostelijke helft, lijkt de gehele dag en ook vrijdag nog, stratus beneden de 500 vt of aan de grond(mist) te houden. In het uiterste zuidoosten kan het lokaal tijdelijk verbeteren.

Zicht:

In vrijwel het gehele land op veel plaatsen mist, lokaal verkeersbelemmerend. De oostelijke provincies hebben aanvankelijk te kampen met nevel, maar ook daar kan in de loop van de komende nacht weer (dichte) mist ontstaan, ook dat blijft een kwestie van nowcasten. Op de Noordzee goede zichtcondities. Overdag vooral in de noordwestelijke helft van het land tijdelijk verbeterende zichtcondities, in de avond opnieuw verslechterend met uitbreidende mist. In de zuidoostelijke helft van het land blijft de nevel en mist de gehele dag hardnekkig. Het uiterste zuidoosten kan tijdelijk betere condities vertonen.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

Modellen overschatten momenteel de hoeveelheid en de dikte van de bewolking in het zuidoosten van het land, daar zullen de minima duidelijk hoger liggen dan de modellen berekenen. Maxima overdag lopen uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 8°C in het noordwesten, de mate van opklaringen spelen in de noordwestelijke helft wel een bepalende rol.

Sluiten