21/01/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-01-12 16:44:16 - 2022-01-13 24:00:00

Issued: 12-01-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

De as van een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via België richting het zuiden van Duitsland en verandert donderdag weinig van plaats. Aan de noord(oost)flank van het hoog en de rug is de stroming in onze omgeving vandaag en morgen zwak westelijk waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Het weer speelt zich in de nabijheid van het hoog af in de grenslaag. Alle modellen geven mist en stratus maar hebben zoals te doen gebruikelijk veel moeite met de juiste ruimtelijke verdeling ervan en verschillen onderling ook duidelijk van elkaar, nowcasting blijft het devies. Wat wel consistent in de modellen zit zijn de brede opklaringen boven de Noordzee en deels boven het uiterste noorden en noordwesten van het land. Ook de tijdelijke verbetering van de condities in de hele noordwestelijke helft van het land zit vrij eenduidig in de modellen.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie ook modelbeoordeling. Actueel groot gebied met lage stratus beneden de 500 vt en in mist tot aan de grond. In het uiterste noorden en noordwesten ook opklaringen. Donderdag overdag vooral in de noordwestelijke helft oplopende wolkenbasis waarbij de opklaringen boven het noordwesten en noorden tijdelijk zuidoostwaarts uitbreiden. Aandachtspunt blijft ook de stratus/Sc boven de Duitste Bocht en in hoeverre deze zich zullen uitbreiden naar het noorden van ons land, de modellen laten nogal uiteenlopende beelden zien. Het zuidoosten blijft de gehele dag stratus beneden de 500 vt of aan dek houden.

Zicht:

In het westen van het land op veel plaatsen mist, lokaal verkeersbelemmerend. Meer naar het oosten toe nevelig, maar ook daar kan in de loop van de avond en komende nacht weer (dichte) mist ontstaan, ook dat blijft een kwestie van nowcasten. Op de Noordzee goede zichtcondities, in het noordelijke kustgebied matige tot goede zichten. Overdag vooral in de noordwestelijke helft van het land tijdelijk verbeterende zichtcondities, in de avond opnieuw verslechterend met uitbreidende mist. In de zuidoostelijke helft van het land blijft de nevel en mist de gehele dag hardnekkig.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

Modellen overschatten momenteel de hoeveelheid en de dikte van de bewolking in het zuidoosten van het land, daar zullen de minima duidelijk hoger liggen dan de modellen berekenen. Maxima overdag lopen uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 8°C in het noordwesten, de mate van opklaringen spelen in de noordwestelijke helft wel een bepalende rol.

Sluiten