24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-05 11:48:08 - 2020-05-06 24:00:00

Issued: 05-05-2020, forecaster: huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog net ten oosten van Schotland heeft een uitloper naar Nederland. Het hoog trekt zuidoostwaarts en ligt woensdag boven de zuidelijke Noordzee. Met een stroming tussen noord en oost wordt er polaire lucht aangevoerd. Aan de noordoostflank van het hoog trekt woensdag een inactief frontaal systeem zuidoostwaarts. Woensdagavond trekt het warmtefront over het uiterste noordoosten van de FIR.

Modelbeoordeling:

De Hir uitvoer lijkt actueel (00-10 UTC) het beste qua gemiddelde windsnelheid, de rest is wat aan de lage kant. De uitschieters komen het beste overeen met de Hap1 uitvoer, in de rest zijn ze te hoog.

Wind(stoten):

In de kustdistricten opnieuw 6 Bft vandaag, mede geholpen door thermische effecten. In de loop van de avond neemt de wind af.

Bewolking:

Dinsdag boven zee en overdag ook boven land ondiepe Cu. Woensdag zit de subsidentie-inversie daarvoor te laag. Woensdagavond bij de frontale zone velden Sc.

Zicht:

De ontkoppeling van de grenslaag en daardoor de afkoeling is bij weinig wind en bewolking meestal iets sterker dan in de modellen. In de nacht van dinsdag op woensdag in het noorden en oosten enkele mistbanken. In de nacht naar donderdag in een groter gebied, vooral in het noorden en westen.

Neerslag:

-

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag tot circa -1°C in het noorden en oosten. In de nacht naar donderdag valt de wind vrijwel volledig weg, dus aanzienlijke temperatuurverschillen, lokaal bekende koude plaatsen tot -1°C, in grotere steden en bij wind van water wordt het niet kouder dan een graad of 7. Ook overdag iets hoger dan in de uitvoer.

Sluiten