24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-05 01:08:11 - 2020-05-06 24:00:00

Issued: 05-05-2020, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog net ten oosten van Schotland heeft een uitloper naar Nederland. Het hoog trekt zuidoostwaarts en ligt woensdag boven de zuidelijke Noordzee. Met een stroming tussen noord en oost wordt er polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

De thermische effecten worden in de Harmonies waarschijnlijk wat beter beschreven dan in Hirlam en EC, wat ook betekent dat we de windsnelheid van de Harmonies aanhouden. Verder mogen we een iets grotere dagelijkse gang verwachten dan in de diverse modellen.

Wind(stoten):

Vanaf de middag opnieuw 6 Bft in de kustdistricten, mede geholpen door thermische effecten. In de loop van de avond neemt de wind af.

Bewolking:

In het noorden wat Cu/Sc.

Zicht:

De ontkoppeling van de grenslaag en daardoor de afkoeling is bij weinig wind en bewolking meestal iets sterker dan in de modellen. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag kunnen er in het noordoosten enkele ondiepe mistbanken ontstaan.

Neerslag:

Geen.

Temperatuur:

Wat meer dagelijkse gang dan wordt berekend, vooral in de uitloper van het hoog een lagere minimumtemperatuur. Tot plaatselijk -1 of -2°C in het noorden en oosten, op veel plaatsen vorst aan de grond. Ondanks de overvloedige zonneschijn komt de temperatuur vandaag overdag vanwege kou-advectie niet hoger uit dan gisteren.

Sluiten