26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-14 18:15:28 - 2021-10-15 24:00:00

Issued: 14-10-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een laag boven de Noorse Zee trekt naar Finland. Bijbehorend koufront boven de noordelijke Noordzee (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) bereikt komende nacht het noordwesten van onze FIR in en vrijdagochtend het noorden van ons land. Halverwege vrijdagmiddag verlaat dit koufront het zuidoosten. Achter het koufront trekt een hogedrukgebied over de Britse Eilanden via de zuidelijke Noordzee naar Belgiƫ waar in de nacht naar zaterdag aankomt.

Modelbeoordeling:

Bovenstaande synoptische beeld zien we in alle modellen op vrijwel gelijke wijze terugkomen. Uiteraard ontstaan er wel de gebruikelijke verschillen in wolkencondities en neerslag. Hap1 en Hirlam geven tgv enige convergentie voortdurend een bandje met lagere bewolking over het midden en oosten van het land. Actueel zien we daar ook de laagste wolkenbasis. en volgens bovengenoemde modellen levert dat komende nacht weer enige St op. Nabij het koufront hebben deze twee modellen ook het sterkste St-signaal. Andere modellen (Hap2 en EC) komen slechts zeer lokaal net even onder de 1000 vt. Aandachtspunt is de mistkans in de nacht naar zaterdag. Modellen komen net ten zuiden van ons land met een sterk mistsignaal. Daar dan de minste wind en de breedste opklaringen. Boven ons land lijken de mistkansen kleiner te zijn a.g.v. overtrekkende wolkenvelden.

Wind(stoten):

6 Bft langs de kust. Achter het koufront van vrijdag hebben de noordelijke kustdistricten nog enige tijd met een 6 Bft te maken. Van het (zuid)westen uit neemt de wind later op vrijdag af.

Bewolking:

Veel Sc, vanavond en komende nacht mogelijk lokaal wat St. Vrijdag nabij het koufront mogelijk ook lokaal enige St. Achter het koufront in het noorden van het land mogelijk nog een TCu met toppen tot 7000 vt.

Zicht:

Overwegend goed zicht. Bij het koufront matig tot slecht zicht in neerslag. Achter het front goede zichten, in een lichte bui mogelijk matig zicht. In de nacht naar zaterdag bij voldoende opklaringen mogelijk een mistbank.

Neerslag:

Overwegend droog. Later vannacht voor het naderende koufront uit weer toenemende kans op coalescentieneerslag, bij het koufront enige tijd regen, achter het koufront in het noorden/noordoosten mogelijk een lichte bui.

Temperatuur:

Nacht naar zaterdag kan lage temperaturen opleveren, zeker wanneer het wat meer opklaart dan de modellen nu denken. Vorst aan de grond is dan mogelijk.

Sluiten