26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-14 12:15:33 - 2021-10-15 24:00:00

Issued: 14-10-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een laag boven de Noorse Zee trekt op vandaag en morgen naar Finland. Ons land bevindt zich in een warme sector waarin met een west- tot zuidwestelijke stroming vochtige lucht wordt aangevoerd. Tegenhanger van het laag is een hoog met het zwaartepunt boven Noord-Frankrijk dat zich vandaag en morgen richting Hongarije verplaatst en in betekenis afneemt. Een nieuw hoog trekt tegelijkertijd vanaf Groenland via Engeland zuidoostwaarts. Aan de flank van dit hoog trekt het ONO-WZW georiënteerde koufront (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) komende nacht het noordwesten van onze FIR in en bereikt de Wadden vrijdagochtend vroeg. Halverwege vrijdagmiddag verlaat dit koufront het zuidoosten. Het nieuwe hoog bereikt de zuidelijke Noordzee in de loop van vrijdagavond, met dan een rug boven het zuiden van ons land.

Modelbeoordeling:

Bovenstaande synoptische beeld zien we in alle modellen op vrijwel gelijke wijze terugkomen. Uiteraard ontstaan er wel de gebruikelijke verschillen in wolkencondities en neerslag. Convergentie lijkt daarbij het meest bepalend te zijn waarbij neerslag zich vooral voordoet boven het zuiden van het land. Daar is dan ook sprake van stratus die het beste wordt weergegeven door de Harmonies. De neerslagkans blijft wegens deze convergentie aanwezig, de kans op stratus neemt overdag iets af wegens dagelijkse gang.

Wind(stoten):

Dieper in de warme sector zien we de gradiënt toenemen, wat in de loop van vandaag een 6 Bft lans de kust oplevert. Achter het koufront van vrijdag hebben de noordelijke kustdistricten nog enige tijd met een 6 Bft te maken. Van het (zuid)westen uit neemt de wind later op vrijdag af.

Bewolking:

Veel Sc, wegens convergentie in het zuiden van het land ook St. Vrijdag nabij het koufront wordt weer een wat sterker St-signaal in diverse uitvoer zichtbaar. Er is dan ook een ingebedde TCu of CB mogelijk, CB-toppen tot FL120. Achter het koufront in het noorden van het land mogelijk nog een TCu met toppen tot 7000 vt.

Zicht:

In motregen slechte zichtwaarden. Daarbuiten overwegend goed zicht. Ook bij het koufront matig tot slecht zicht in neerslag, in de lichte buien daarachter matig tot goed zicht.

Neerslag:

Vooral in het zuiden bij de convergentiezone af en toe motregen (coalescentie). Voor het koufront uit weer toenemende coalescentieneerslag, bij het koufront matige regen en enkele ingebedde buien bij maximaal enkele honderden J/kg CAPE. Achter het koufront ook nog enkele geïsoleerde lichte buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten