26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-14 00:16:58 - 2021-10-15 24:00:00

Issued: 14-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een laag boven de Noorse Zee trekt op donderdag en vrijdag naar Finland. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd warmtefront ligt boven het noorden en midden van het land, trekt oostwaarts en blijft donderdagmiddag nog enige tijd boven het zuidoosten slepen om daarna het land te verlaten. In de warme sector voert een westelijke stroming maritiem tropische lucht aan. Tegenhanger van het laag is een hoog met het zwaartepunt boven Noord-Frankrijk dat zich op donderdag en vrijdag richting Hongarije verplaatst en in betekenis afneemt. Een nieuw hoog trekt tegelijkertijd vanaf Groenland via Engeland zuidoostwaarts. Aan de flank van dit hoog trekt het ONO-WZW georiënteerde koufront (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) in de nacht naar vrijdag het noordwesten van onze FIR in en bereikt de Wadden vrijdagochtend vroeg. Halverwege vrijdagmiddag verlaat dit koufront het zuidoosten. Het nieuwe hoog bereikt de zuidelijke Noordzee in de loop van vrijdagavond, met dan een rug boven het zuiden van ons land.

Modelbeoordeling:

Bovenstaande synoptische beeld zien we in alle modellen op vrijwel gelijke wijze terugkomen. Uiteraard ontstaan er wel de gebruikelijke verschillen in wolkencondities en neerslag. Wat dat laatste betreft zien we dat de Harmonies in de warme sector het snelst naar droog weer gaan terwijl EC en vooral Hirlam de lichte neerslag nog lang vasthouden. Van de Harmonies weten we dat ze die lichte neerslag vaak wat onderschatten, Hirlam lijkt daarentegen te overdrijven. Nabij het warmtefront is in eerste instantie niet heel veel St te zien in de uitvoer. HAP1 geeft op dit moment het beste beeld.

Wind(stoten):

Dieper in de warme sector zien we de gradiënt toenemen, wat in de loop van donderdag een 6 Bft lans de kust oplevert. HAP1 komt in het (oostelijk) Waddengebied soms met een 7 Bft. Achter het koufront van vrijdag hebben de noordelijke kustdistricten nog enige tijd met een 6 Bft te maken. Van het (zuid)westen uit neemt de wind later op vrijdag af.

Bewolking:

Veel Sc, bij het warmtefront ook St, met name verder landinwaarts. Ook in de warme sector is lokaal nog St mogelijk, met name als het motregent. Vrijdag nabij het koufront wordt weer een wat sterker St-signaal in diverse uitvoer zichtbaar. Er is dan ook een ingebedde TCu of CB mogelijk, CB-toppen tot FL120.

Zicht:

Bij het warmtefront een band met verminderde zichten 3-8 km, in motregen mogelijk nog wat minder. In de warme sector oplopend naar goed zicht, maar in coalescentieneerslag blijft matig tot slecht zicht mogelijk. Ook bij het koufront matig tot slecht zicht in neerslag, in de lichte buien daarachter matig tot goed zicht.

Neerslag:

Bij het warmtefront lichte regen/motregen, ook in de warme sector af en toe motregen (coalescentie), in de middag wordt het dan overal droog. Voor het koufront uit weer toenemende coalescentieneerslag, bij het koufront matige regen en enkele ingebedde buien bij maximaal enkele honderden J/kg CAPE. Achter het koufront ook nog enkele geïsoleerde lichte buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten