26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-13 17:16:49 - 2021-10-14 24:00:00

Issued: 13-10-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Het Kanaal beweegt zich langzaam naar Frankrijk en daarvandaan verder naar Centraal Europa. Een NO-ZW georienteerd warmtefront bereikt vanavond het noordwesten van ons land en trekt vervolgens richting het zuidoosten om daar enigszins te blijven slepen a.g.v. het verplaatsende hoog. In de warme sector wordt met een westelijke stroming enigszins vochtige maritiem tropische lucht aangevoerd. Een koufront (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) trekt in de nacht naar vrijdag het noordwesten van de onze FIR in en wordt in de ochtend boven het noordwesten van ons land verwacht.

Modelbeoordeling:

Bovenstaande synoptische beeld zien we in alle modellen op vrijwel gelijke wijze terugkomen. Uiteraard ontstaan er wel de gebruikelijke verschillen in wolkencondities en neerslag. Wat dat laatste betreft zien we dat de harmonies in de warme sector het snelst naar droog weer gaan terwijl EC en vooral Hirlam de lichte neerslag nog lang vasthouden. Van de Harmonies weten we dat ze die lichte neerslag vaak wat onderschatten, Hirlam lijkt daarentegen te overdrijven. Nabij het warmtefront is in eerste instantie niet heel veel St te zien in de uitvoer. Signalen worden in de avond en nacht wel sterker, met name boven het noordoosten en oosten van het land. Morgenochtend zien we bij het slepende front ook nog enige tijd een St0signaal in het zuidoosten van het land. Het sterkt in Hirlam.

Wind(stoten):

Dieper in de warme sector zien we de gradient toenemen, hetgeen morgen in de loop van de dag een 6 Bft lans de kust oplevert. Hap1 komt in het (oostelijk) Waddengebied soms met een 7 Bft.

Bewolking:

Op nadering van het warmtefront verder toenemende frontale bewolking. Bij het warmtefront ook St, met name verder landinwaarts. Ook vrijdag nabij het koufront wordt weer een St-signaal in diverse uitvoer zichtbaar.

Zicht:

Bij het warmtefront een band met verminderde zichten 3-8 km, in motregen mogelijk nog wat minder. Morgen in de warme sector oplopend naar goed zicht, lokaal blijft het matig.

Neerslag:

Bij het warmtefront lichte regen/motregen, ook in de warme sector af en toe motregen (coalescentie), in de middag wordt het dan overal droog.

Temperatuur:

In de loop van de avond/nacht oplopende dauwpunten/temperaturen doordat we in de warme sector geraken. Morgen in de warme sector Tx rond 15 graden.

Sluiten