26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-13 05:40:56 - 2021-10-14 24:00:00

Issued: 13-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven Ierland en een opvullend laag boven de Baltische staten staat in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Aan de grond blijft de stroming zwak cyclonaal, zodat er voortdurend aanmaak van meest lichte buien plaats blijft vinden. In de loop van vandaag verplaatst het centrum van het hoog zich naar het noorden van Frankrijk en draait de stroming naar west tot noordwest. Hierdoor beweegt een zwak warmtefront boven de Engeland oostwaarts via de zuidelijke Noordzee, met daar vooruit nog een afzwakkende rug. Vanaf komende avond beweegt het warmtefront ONO-WZW georiënteerd via ons land oostwaarts. Aan de grond gaat dit duidelijk langzamer dan op geringe hoogte. Na passage komt het aandachtsgebied in zachtere lucht terecht.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. De buiigheid t.g.v. ondiepe convectie wordt door HA40 sterk onderschat maar dat is bekend van dit model. Verder laten alle modellen de lichte buiigheid doorgaan tot aan passage van de rug komende middag. De neerslag van het warmtefront beïnvloedt waarschijnlijk alleen het noorden, verder naar het zuiden toe zien we niet of nauwelijks frontale neerslag. Hirlam komt nog het zuidelijkst en geeft in situaties als deze met een zwak front vaak een goede indicatie. Ook kan er in de warme sector door (kust)convergentie wat coalescentieneerslag vallen.

Wind(stoten):

In de warme sector in toenemende mate 6 Bft, het eerst in de noordelijke kustdistricten. Donderdagavond is in de noordelijke kustdistricten een krappe 7 Bft niet uitgesloten (Harmonie).

Bewolking:

Cu/TCu door convectie boven zee, die dieper landinwaarts overgaat in Sc maar voor een deel ook oplost. Toppen i.h.a. rond FL080, soms nog iets daarboven. Bij het warmtefront kans op ST, vooral boven het oosten van ons land. In de warme sector onder een subsidentie-inversie Sc, overdag ook Cu die zich uitspreidt. Wellicht speelt (kust)convergentie hier ook een rol.

Zicht:

In het algemeen goed, en slechts zeer lokaal teruglopend in een bui. Vanochtend dieper landinwaarts in brede opklaringen zeer lokaal nevel of een ondiepe mistbank, spoedig oplossend. Bij het warmtefront en mogelijk ook nog in de warme sector teruglopend zicht in coalescentieneerslag.

Neerslag:

Overwegend lichte regenbuien tot aan de passage van de rug komende middag. De modellen tonen dit vrij eenduidig. Komende avond en in de nacht naar donderdag vooral in het noorden en boven zee lichte regen op het warmtefront. In de warme sector ook nog lokaal wat lichte coalescentieneerslag.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten