26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-12 19:36:01 - 2021-10-13 24:00:00

Issued: 12-10-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven Ierland en een opvullend laag boven de Baltische staten staat in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming waarin maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Vanavond trekt nog een zwakke trog over het noorden van Duitsland zuidwaarts, deze schampt het oosten van ons land. Aan de grond blijft de stroming zwak cyclonaal, zodat er voortdurend aanmaak van meest lichte buien plaats blijft vinden. Woensdag trekt verplaatst het centrum van het hoog zich naar het noorden van Frankrijk, hierdoor draait de stroming naar naar west tot noordwest. Hierdoor beweegt een zwak warmtefront boven de Engeland oostwaarts via de zuidelijke Noordzee. In de avond en eerste deel van donderdagnacht beweegt het front NO-ZW georienteerd via ons land oostwaarts. Hier vooruit passeert in de middag nog een zwakke rug. Na passage komt het aandachtsgebied in zachtere lucht terecht.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. De buiigheid t.g.v. ondiepe convectie wordt door HA40 sterk onderschat maar dat is bekend van dit model. Verder laten alle modellen de lichte buiigheid doorgaan tot aan passage van de rug morgenmiddag. De neerslag van het warmtefront beïnvloedt waarschijnlijk alleen het noorden, verder naar het zuiden toe zien we niet of nauwelijks frontale neerslag. Hirlam komt nog het zuidelijkst en geeft in situaties als deze met een zwak front vaak een geode indicatie.

Wind(stoten):

Vanavond eerst nog 6 Bft voor de noordelijke districten. In de warme sector mogelijk opnieuw een 6 Bft voor de noordelijke kustdistricten.

Bewolking:

Cu/TCu door convectie boven zee, die dieper landinwaarts overgaat in Sc. Toppen i.h.a. rond FL080, lokaal aanvankelijk rond FL100. Woensdag bij het warmtefront kans op ST, vooral boven zee. Toppen FL120-150, het hoogst boven zee. Naar het zuiden toe zijn de toppen lager en is de kans op ST klein. In de warme sector onder een subsidentie-inversie veel Sc, overdag ook Cu die zich uitspreidt. Donderdag in de nanacht/ochtend in het uiterste oosten/zuidoosten kans op St (Stuw en convergentie).

Zicht:

In het algemeen goed, en slechts zeer lokaal teruglopend in een bui. Vannacht dieper landinwaarts in brede opklaringen kans op nevel of enkele mistbanken, de grootste kans in het zuidoosten.

Neerslag:

Overwegend lichte regenbuien tot aan de passage van de rug woensdagmiddag. De modellen tonen dit vrij eenduidig. Morgenavond vooral in het noorden en boven zee lichte regen op het warmtefront. In de warme sector ook nog lokaal wat lichte coalescentie-neerslag.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten