26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-12 10:33:22 - 2021-10-13 24:00:00

Issued: 12-10-2021, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied met het centrum boven Ierland voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een OZO-WNW georiƫnteerd koufront (oorspronkelijk bestaande uit meerdere fronten) ligt actueel boven het midden van het land en trekt verder zuidwaarts over het land. In dit front ligt een zwakke golf boven ons land, deze trekt geleidelijk zuidoostwaarts in het front. Aan het begin van de avond verlaat het koufront het zuiden. Na passage van het front wordt met een noordelijke stroming drogere polaire lucht aangevoerd. Vanavond trekt een occlusie over de Duitse Bocht en het noordwesten van Duitsland, het westelijke deel hiervan beweegt dan ook deels over het noordoosten. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend wordt de stroming noordwestelijk en woensdag overdag keert het koufront als warmtefront terug. Dit warmtefront bereikt woensdagavond het noordwesten in een NO-ZW oriƫntatie en wordt voorafgegaan door een zwakke trekrug.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. Aandachtspunten zijn de buiigheid, die de modellen vrij eenduidig beschrijven en ST bij en voor het koufront. De modellen hinten hier ook op; naar het zuiden toe zou de hoeveelheid ST bij het koufront moeten toenemen. Een ander punt van aandacht is een eventuele zichtverslechtering of mistbank vannacht. In langdurige opklaringen is dit mogelijk.

Wind(stoten):

Tot en met vanavond wisselende seinen voor 6 Bft. Bij de convectie op het koufront uitschieters tot ca. 35 kn boven zee en tot ca. 25 kn boven land. Morgen in de warme sector achter het warmtefront opnieuw een 6 Bft voor de noordelijk kustdistricten. Met name de Harmonies tonen dit.

Bewolking:

Bij en zuid van het koufront een mix van stratiforme en diepere convectieve bewolking met CB's, toppen tot FL170. Vooral in het (zuid)oosten is er kans op ST bij aanhoudende regen en in Limburg door stuw, maar ook elders is ST niet uitgesloten bij het front. Dit zien we ook in de waarnemingen. De modellen onderschatten de actuele ST situatie. Achter het koufront Cu/Sc en met name nabij de occlusie vanavond in het noordoosten enkele TCu/Cb's, toppen tot ca. FL100. Woensdag bij het warmtefront een kleine kans op ST.

Zicht:

Goed, in neerslag soms matig en lokaal kortdurend slecht zicht. In de nacht naar woensdag dieper landinwaarts in brede opklaringen kans op nevel of enkele mistbanken, grootste kans in het zuidoosten.

Neerslag:

Zuid van en bij het koufront buiige regen. De kans op onweer achten we te klein om in de verwachtingen te noemen. Schering 15-25 kn en CAPE ca. 200-400 J/kg, convectieve modus multicel. Achter het koufront overwegend lichte regenbuien, met name nabij de occlusie. Vannacht en morgen overdag lichte regenbuien, in de middag wordt het morgen van het westen uit droog. De modellen tonen dit vrij eenduidig. Morgenavond in het (uiterste) noorden en boven het noorden van de FIR regen. Ook hier zijn de modellen eenduidig in.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten