26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-12 05:39:12 - 2021-10-13 24:00:00

Issued: 12-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied met het centrum boven Ierland voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een OZO-WNW georiƫnteerd koufront, met een smalle warme sector er vooruit, bereikt spoedig de Wadden en trekt van noord naar zuid over het land. Een gunstige ligging t.o.v. de jet zorgt daarbij vanochtend nog voor enige activatie, boven het / net ten westen van ons land mogelijk resulterend in een zwakke frontale golf. Aan het einde van de middag verlaat het koufront het zuiden. Na passage van het front wordt met een noordelijke stroming drogere polaire lucht aangevoerd. Vanavond trekt een trog over de Duitse Bocht en het noordwesten van Duitsland, het westelijke deel hiervan beweegt dan ook deels over het noordoosten. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend wordt de stroming noordwestelijk en woensdag overdag keert het koufront als warmtefront terug. Dit warmtefront bereikt woensdagavond het noordwesten in een NO-ZW oriƫntatie en wordt voorafgegaan door een zwakke trekrug.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. De neerslag op nadering van de warmtefrontafloper wordt door de modellen onderschat, hoewel het overwegend om lichte neerslag gaat.

Wind(stoten):

Tot en met vanavond wisselende seinen voor 6 Bft. Bij de convectie op het koufront uitschieters tot ca. 35 kn boven zee en tot ca. 25 kn boven land.

Bewolking:

Bij en zuid van het koufront een mix van stratiforme en diepere convectieve bewolking met CB's, toppen van FL150-200 boven het noordoosten van de FIR. Vooral in het (zuid)oosten is er kans op ST bij aanhoudende regen en in Limburg door stuw, maar ook elders is wat lokale ST niet uitgesloten bij het front. Achter het koufront Cu/Sc en met name nabij de trog vanavond in het noordoosten enkele TCu/Cb's, toppen tot ca. FL100. Woensdag bij het warmtefront een kleine kans op ST.

Zicht:

Goed, in neerslag soms matig en lokaal kortdurend slecht zicht. In de nacht naar woensdag dieper landinwaarts in brede opklaringen kans op nevel of enkele mistbanken, vooral in het zuidoosten.

Neerslag:

Zuid van en bij het koufront buiige regen en met name op het koufront een kleine kans op onweer. Schering 15-25 kn en CAPE ca. 200-400 J/kg, convectieve modus multicel. Achter het koufront overwegend lichte regenbuien, met name nabij de trog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten