26/10/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-12 00:10:13 - 2021-10-13 24:00:00

Issued: 12-10-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied met het centrum boven Ierland voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een warmtefrontafloper boven de westelijke Noordzee maakt verbinding met een ONO-WZW georiƫnteerde occlusie die momenteel boven Denemarken en de Duitse Bocht ligt. Deze frontale zone bereikt spoedig het noorden en trekt van noord naar zuid over het land. Boven het zuidwesten van het land lijkt er zelfs nog een zwakke golf te kunnen ontstaan rond het middaguur. Aan het einde van de middag verlaat het koufront het zuiden. Een gunstige ligging t.o.v. de jet zorgt daarbij nog voor enige activatie. Na passage hiervan wordt met een noordelijke stroming drogere polaire lucht aangevoerd. Dinsdagavond trekt een trog over de Duitse Bocht en het noordwesten van Duitsland, het westelijke deel hiervan beweegt dan ook deels over het noordoosten. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend wordt de stroming noordwestelijk en keert het koufront als warmtefront terug. Dit warmtefront bereikt woensdagavond het noordwesten in een NO-ZW oriƫntatie en wordt voorafgegaan door een zwakke trekrug.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. De neerslag op nadering van de warmtefrontafloper wordt door de modellen onderschat, hoewel het overwegend om lichte neerslag gaat.

Wind(stoten):

Tot en met dinsdagavond wisselende seinen voor 6 Bft. Bij de convectie op het koufront uitschieters tot ca. 35 kn boven zee en tot ca. 25 kn boven land.

Bewolking:

Bij het koufront een mix van stratiforme en diepere convectieve bewolking met CB's, toppen van FL150-200. Vooral in het (zuid)oosten is er kans op ST bij aanhoudende regen en in Limburg door stuw, maar ook elders is wat lokale ST niet uitgesloten bij het front. Achter het koufront Cu/Sc en met name nabij de trog dinsdagavond in het noordoosten enkele TCu/Cb's, toppen tot ca. FL100. Woensdag bij het warmtefront een kleine kans op ST.

Zicht:

Goed, in de lichte buien slechts lokaal wat zichtafname. In de nacht naar woensdag dieper landinwaarts in brede opklaringen kans op nevel of enkele mistbanken, vooral in het zuidoosten. In buien bij het koufront matig, mogelijk kortdurend slecht zicht.

Neerslag:

Op nadering van de warmtefrontafloper lichte regen en wat inzaaiingsbuitjes. Bij het koufront buiige regen en/of buien met een kleine kans op onweer. Schering 15-25 kn en CAPE ca. 200-400 J/kg, convectieve modus multicel. Achter het koufront wederom overwegend lichte regenbuien, met name nabij de trog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten