19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-15 18:20:50 - 2021-09-16 24:00:00

Issued: 15-09-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied net noord van ons land boven de Duitse Bocht beweegt deze periode langzaam naar de Oostzee. Het bijbehorende koufront is afgelopen dag ons land gepasseerd en ligt inmiddels boven Duitsland. Bijbehorende occlusie passeert het land vanavond van west naar oost, tezamen met een hoogtetrog. Donderdagmiddag bereikt een zwakke Z-N georiƫnteerde rug het zuidwesten en trekt langzaam oostwaarts. Net ten westen van de rugas bevindt zich een zwakke NNW-ZZO georiƫnteerde occlusie welke nog van invloed kan zijn in het noorden en noordoosten van het land.

Modelbeoordeling:

De Harmonies hebben de ontwikkeling in grote lijnen redelijk goed te pakken: De slechtste condities bij de ingedraaide occlusie verder verbeterende condities. Op de mesoschaal zijn er kleine, niet echt noemenswaardige afwijkingen. Wat neerslag betreft is Hirlam wel erg pessimistisch in vergelijking met de overige modellen. Lijkt wat te overdreven.

Wind(stoten):

Achter de occlusie vanavond mogelijk NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Nabij de occlusie tijdelijk lage SC rond 1000 vt met daarbij flarden ST iets onder de 1000 vt. Achter de occlusie oplopend en enigszins brekende SC bewolking. Morgen in het noordoosten de meeste cyclonaliteit en nabij de occlusie , daar nog wat dikkere SC of een TCu

Zicht:

Overwegend 10+km. In neerslag af en toe 5-8 km.

Neerslag:

Bij de eerste occlusie mogelijk lokaal wat lichte regen. Morgen vooral in het noordoosten, bij de volgende occlusie, uit dikkere SC/TCu, mogelijk een lichte (regen)bui.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten