19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-15 11:32:33 - 2021-09-16 24:00:00

Issued: 15-09-2021, forecaster: diepevee
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het westen van de FIR beweegt langzaam noordoostwaarts en trekt vanmiddag en -avond via de Duitse Bocht richting Denemarken, alwaar het in de nacht naar donderdag overheen beweegt. Een N-Z georienteerd koufront ligt halverwege het land en verlaat vanmiddag het oosten. Rondom het laag is een occlusie gedraaid en een deel ervan passeert het land later vanmiddag en -avond van west naar oost, tezamen met een hoogtetrog. Donderdagmiddag bereikt een zwakke Z-N georiƫnteerde rug het zuidwesten en trekt langzaam oostwaarts. Net ten westen van de rugas bevindt zich een zwakke NNW-ZZO georiƫnteerde occlusie.

Modelbeoordeling:

De Harmonies hebben de ontwikkeling in grote lijnen redelijk goed te pakken: De slechtste condities voor het koufront uit, daarachter iets verbeterend en achter de genoemde ingedraaide occlusie verder verbeterende condities. Op de mesoschaal zijn er afwijkingen uiteraard.

Wind(stoten):

Na passage van de occlusie later in de middag en avond mogelijk NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Voor en nabij het koufront op veel plaatsen ST, erachter loopt de basis op, verder vanmiddag in het oosten nog bij het koufront kans op wat ingebedde convectieve bewolking. Nabij de occlusie tijdelijk weer even lage SC rond 1000 vt. Achter de occlusie oplopend en enigszins brekende SC bewolking. Morgen in het noordoosten de meeste cyclonaliteit, daar nog wat dikkere SC of een TCu

Zicht:

Voor het koufront uit op veel plaatsen nog 3-8 km, na passage overwegend 10+km. In neerslag 5-8 km. Komende nacht achter de occlusie in de drogere lucht betere zichtwaarden bovendien is er ook vrij veel SC.

Neerslag:

Een gebied met buiige regen in de warme sector verlaat spoedig het oosten. Bij het koufront mogelijk in het oosten, mede door enige dagelijkse gang nog kans op wat ingebedde buien. Bij de occlusie lokaal wat lichte regen. Morgen vooral in het noordoosten uit dikkere SC/TCu, lichte (regen)bui.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten