19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-15 04:57:49 - 2021-09-16 24:00:00

Issued: 15-09-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het westen van de FIR beweegt langzaam noordoostwaarts en trekt vanmiddag en -avond via de Duitse Bocht richting Denemarken, alwaar het in de nacht naar donderdag overheen beweegt. Het bijbehorende W-O georiënteerde warmtefront het noorden van de FIR trekt verder noordoostwaarts. Vanochtend bereikt een NNO-ZZW georiënteerd koufront het westen, waarachter we in een valse warme sector terecht komen met vochtige lucht. In de middag verlaat het koufront het zuidoosten. Rondom het laag is een occlusie gedraaid en een deel ervan passeert het land vanmiddag en -avond van west naar oost, tezamen met een hoogtetrog. Donderdagmiddag bereikt een zwakke Z-N georiënteerde rug het zuidwesten en trekt langzaam oostwaarts. Net ten westen van de rugag bevindt zich een zwakke NNW-ZZO georiënteerde occlusie.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunten zijn de dichte mist en later de buien. In het midden en westen zijn de opklaringen langduriger dan de modellen verwacht hadden en met dauwpunten van 16°C is het niet vreemd dat er dichte mist ontstaan is die niet in de modellen zit. Voor wat betreft de grenslaag kunnen de modellen dan ook alleen indicatief gebruikt worden. De neerslag zit actueel het best in EC en Harmonie43. In het verloop zijn de modellen het er wel over eens dat er vanochtend voornamelijk in het oosten buien aanwezig zullen zijn.

Wind(stoten):

Na passage van de occlusie later in de middag en avond mogelijk NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Nabij het laag op de Noordzee toenemende kans op stratus, evenals boven land op nadering van het koufront en bij (optrekkende) mist. In de loop van de dag boven land geleidelijk oplopende wolkenbasis met in de middag mogelijk ook een enkele opklaring. In de middag vooral in de oostelijke helft kans op enkele ingebedde TCu's, 's avonds lossen deze snel op. Op de occlusie niet al te actieve frontale stratiforme bewolking, in de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee mogelijk ook verscholen Cb/TCu's.

Zicht:

In de opklaringen vannacht op veel plaatsen nevel, in het midden en westen lokaal dichte mist (lost iets eerder op dan wanneer er geen bewolking in de aanvoer aanwezig zou zijn). Ook op zee slechtere zichtcondities in de vochtige lucht bij het laag en de occlusie. Verder in buien matig, vooral bij de hoogtetrog mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Van het zuiden uit enkele regenbuien, vooral later vanochtend lokaal ook met onweer. In de middag in de polaire lucht op dagelijkse gang nog enkele lichte buien. Op de occlusie boven land nog nog wat lichte (mot)regen, al lijkt dit weinig voor te stellen. Nabij de lagedrukkern op de Noordzee een wat grotere kans op regen en/of verscholen buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten