19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-14 17:09:27 - 2021-09-15 24:00:00

Issued: 14-09-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven East Anglia beweegt langzaam noordoostwaarts en trekt woensdagmiddag en -avond via de Duitse Bocht richting Denemarken, alwaar het in de nacht naar donderdag overheen beweegt. Het bijbehorende warmtefront trekt vanavond noordwaarts over ons land, woensdagochtend volgt van het westen uit een koufront, waarbij we in een valse warme sector terecht komen met vochtige lucht. De backbent-occlusie volgt van het westen uit later woensdagmiddag en in de avond, waarna een noordwestelijke stroming polaire lucht aanvoert. Op 500 hPa zien we een hoogtelaag boven het noorden van Engeland dat woensdag overdag via de centrale Noordzee richting het noorden van Denemarken trekt. Aan de zuidoostflank hiervan trekt woensdagmiddag een zwakke hoogtetrog noordoostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

Grootschalig gezien laten de modellen een vergelijkbare synoptische ontwikkeling zien, al zien we in het vrij vlakke isobarenpatroon wat subtiele verschillen. Zo laten sommige modellen ook nog een secundaire lagedrukkern boven het noorden van Frankrijk zien, welke vervolgens komende nacht en ochtend over ons land noordoostwaarts beweegt. Belangrijkste aandachtspunten is de kans op buien later vannacht en woensdagochtend en tegelijkertijd ook de kans op stratus. De modellen laten ook wat bewolking en neerslag betreft een vergelijkbaar beeld zien, uiteraard met de gebruikelijke detailverschillen.

Wind(stoten):

Vanwege de stabiele grenslaag later vannacht en morgenochtend doen de buien vrijwel niets qua uitschieters. Na passage van de backbent-occlusie later in de middag en avond mogelijk NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Actuele middelbare en hogere frontale bewolking behorend bij het warmtefront, mogelijk met een enkele verscholen Cb. Later vanavond en komende nacht in de warme sector enkele opklaringen. Later vannacht en woensdagochtend in de warme sector op nadering van het koufront weer toenemende bewolking en kans en Cb's. Nabij het laag op de Noordzee toenemende kans op stratus, evenals boven land op nadering van het koufront. In de loop van de dag boven land geleidelijk oplopende wolkenbasis met in de middag mogelijk ook een enkele opklaring. In de middag vooral in de oostelijke helft kans op enkele TCu's, 's avonds lossen deze snel op. Op de backbent-occlusie niet al te actieve frontale stratiforme bewolking, in de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee mogelijk ook verscholen Cb/TCu's.

Zicht:

Vanavond in de frontale neerslag goede, hooguit matig zichtcondities. In de opklaringen vannacht op veel plaatsen nevel, mogelijk ook mist. Ook op zee slechtere zichtcondities in de vochtige lucht bij het laag en de occlusie. Verder in buien matig, vooral bij de hoogtetrog mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Op het warmtefront af en toe lichte tot matige regen met lokaal een verscholen bui. In de tweede helft van de nacht van het zuidwesten uit enkele regenbuien, lokaal ook met onweer. MUCAPE-waarden in de warme sector voor het koufront uit tussen 500 en 1000 J/kg. Effectieve schering blijft beperkt tot 10-15 kn, convectiemodus veelal single cell, in de loop van woensdagochtend op nadering van de hoogtetrog mogelijk multicells. In de middag in de polaire lucht op dagelijkse gang nog enkele lichte buien. Op de backbent-occlusie boven land nog nog wat lichte (mot)regen, al lijkt dit weinig voor te stellen. Nabij de lagedrukkern op de Noordzee een wat grotere kans op regen en/of verscholen buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten