19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-14 11:53:29 - 2021-09-15 24:00:00

Issued: 14-09-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij Bretagne trekt noordoostwaarts naar de Noordzee en komt woensdagavond boven Denemarken uit. Bijbehorend warmtefront trekt later vanmiddag en vanavond noordoostwaarts over ons land. In dit warmtefront slaat vanmiddag een golfje nabij de Belgische kust en dit trekt vanavond en vannacht over het uiterste noordwesten van het land. Het koufront trekt komende nacht, woensdagochtend en het eerste deel van woensdagmiddag golvend oostwaarts over het land, met daarachter een valse warme sector gevuld met vochtige lucht. De backbent-occlusie volgt woensdagavond en in de nacht naar donderdag van het westen uit, waarna een noordwestelijke stroming polaire lucht aanvoert. Op 500 hPa zien we een hoogtelaag boven de Britse Eilanden dat langzaam ONO-waarts beweegt en woensdag overdag via de centrale Noordzee richting Denemarken trekt. Aan de zuidoostflank hiervan trekt komende nacht en woensdagochtend een zwakke hoogtetrog noordoostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

De synoptische situatie is vrij onduidelijk, we zien barocliene structuren die als fronten benoemd zijn maar erg lastig volgens de Noorse School te analyseren zijn. Ook zien we tussen de modellen onderling verschillen in hoe ver het warmtefrontgolfje uitslaat en hoe snel het gehele patroon oostwaarts loopt. Op dit moment oogt de operationele Harmonie wat aan de vlotte kant t.o.v. de andere modellen. De meeste buien zijn te koppelen aan de zwakke hoogtetrog. Rondom de frontale structuren zien we ook in toenemende mate stratus, mogelijk dat komende nacht nabij het frontale buigpunt ook mist ontstaat.

Wind(stoten):

De kans op windstoten bij buien is beperkt, maar indien bij de vore een bui vanaf de grond ontstaat is een vlaag van 20 kn mogelijk. Na passage van de occlusie NW 6 langs de noord(west)kust, mogelijk dat verder buitengaats even de 7 Bft aangetikt wordt.

Bewolking:

Op nadering van en bij het warmtefront AC/AS en mogelijk enkele ingebedde CB's vanaf hoogte, toppen max FL350. Verder vooral in de warme sector en aan de voorzijde van de hoogtetrog CB's. Bij de frontale structuren, in de maar mogelijk ook in de (valse) warme sector stratus, boven land op dagelijkse gang deels oplossend.

Zicht:

Goed, in de loop van de avond op dagelijkse gang teruglopend en in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nevel, mogelijk ook mist. Ook op zee slechtere zichtcondities in de vochtige lucht bij het laag en de occlusie. Verder in buien matig, vooral bij de hoogtetrog mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Vanmiddag en vanavond van het zuiden uit buiige regen en enkele onweersbuien die mogelijk vanaf de grond ontstaan danwel advectief binnendrijven. MUCAPE waarden in de warme sector tussen 500 en 1000 J/kg. Mocht er een bui vanaf de grond ontstaan dan is er 20-25 kn schering en is er sprake van multicells. Bij andere buien op hoogte blijft dit beperkt tot 10-15 kn (veelal single cell). Bij de hoogtetrog ook een grotere kans op multicells. In het zuiden en zuidoosten zeer lokaal mogelijk hagel (minder dan 2 cm), neerslaghoeveelheden in een actieve bui 10-20 mm. Bij de occlusie af en toe wat lichte motregen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten