19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-14 00:20:24 - 2021-09-15 24:00:00

Issued: 14-09-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt noordoostwaarts en ligt vanavond net ten westen van onze kust. Aan de oostflank van dit laag wordt vanaf het begin van de middag van het zuiden uit warmere en vochtigere lucht aangevoerd (theta-w ongeveer 15°C). Rond dit systeem is, ook in de warmere lucht sprake van oude frontale structeren die deels convectief zijn van karakter. Een warmtefront is geanalyseerd op de hoogste theta-w waarden die halverwege de middag het land bereiken. Daarvooruit ontstaat door dagelijkse gang een O-W georienteerde vore. Een hoogtelaag komt morgen boven Engeland te liggen, bijbehorende hoogtetrog trekt in de middag en avond noordoostwaarts over het land. Woensdag trekt het lagedrukgebied langzaam verder noordoostwaarts en komt aan het einde van de dag nabij Denemarken te liggen. Bijbehorend NO-ZW georienteerd koufront trekt in de nacht en ochtend oostwaarts over het land en wordt gevolgd aan het begin van de middag gevolgd door een backbent occlusie die vervolgens aan het begin van de avond het oosten van het land verlaat. Pas daarna stroomt met een stevige noordwestelijke stroming minder vochtige lucht het land binnen. Op hoogte volgt het hoogtelaag dezelfde koers als het laag aan de grond, er is dan gedurende die dag nog steeds sprake van een cyclonaal gekromd patroon in onze omgeving.

Modelbeoordeling:

Deze nacht mogelijk vorming van nevel en in het oosten een enkele mistbank. Morgen is het belangrijkste aandachtspunt de buiige neerslag in de warme en vochtige lucht morgenmiddag- en avond. Timing en locatie lopen nog behoorlijk uiteen. Voordat het warmtefront het land bereikt kunnen er enkele buien ontstaan op de vore. Indien deze buien ontstaan, kan dit worden gevoed vanaf de grond. Harmonie laat dit het duidelijkst zien waarbij de grootste kans hierop zich voordoet in het oosten. Vervolgens bereikt een gebied met buiige regen (het geanalyseerde warmtefront) het land. De onstabiliteitsdiepte van de ingebedde buien is zodanig dat onweer ook daar mogelijk is. Ook na passage blijven op hoogte enkele (onweers)buien mogelijk totdat het koufront is gepasseerd. In de vochtige grenslaag is bij het koufront in alle modellen een duidelijk St signaal zichtbaar. Dit geldt tevens voor de occlusie.

Wind(stoten):

Momenteel geen bijzonderheden. Morgenmiddag en -avond kunnen er bij een bui mogelijk windstoten van ca. 25 kn optreden, vooral in het oosten. Na passage van de occlusie NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Morgenmiddag en -avond op nadering van en bij het warmtefront AC/AS en ingebedde CB's vanaf hoogte, toppen tussen FL200-FL350/-40C. Bij de vore mogelijk Cb's vanaf de 'grond', toppen FL350-FL380/-50C. Dichter bij het laag in het zuidwesten van de FIR in de loop van de avond kans op St. Bij, maar ook voor het koufront uit, enkele Cb's, toppen FL300/-40C. Bij koufront en occlusie op veel plaatsen ook stratus, boven land op dagelijkse gang deels oplossend.

Zicht:

Goed, komende nacht op meerdere plaatsen nevel en in het oosten mogelijk ook een enkele mistbank nabij de occlusie. In een bui matig, mogelijk even slecht. Morgen in de loop van de avond op dagelijkse gang teruglopend en in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nevel.

Neerslag:

Morgenmiddag en -avond van het zuiden uit toenemende kans op buiige regen en enkele (onweers)buien die ofwel bij de vore vanaf de grond ontstaan ofwel advectief binnendrijven. CAPE waarden in Harmonie liggen dan tussen 500 en 1000 J/kg, schering 20-25 kn waarmee er sprake is van multicells. De ingebedde buien bij het front hebben beschikking over Cape-waarden rond 500 J/kg en effectieve schering 10-15 kn (convectieve modus dus veelal single cell). Bij onweersbuien vanaf de grond kans op hagel (<2 cm) en lokaal kan er 10-20 mm vallen in korte tijd. Bij het koufront 400-700 J/kg muCape en schering 10-15 kn, convectieve modus onderkant multicell. Bij de occlusie af en toe wat lichte motregen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten